Agricultura&FMCG — February 2, 2016 at 8:21 pm

Big Data aplicat în… agricultură

by

big-data
Solutii Big Data aplicate in agricultura

Cum agricultura şi industria agricolă reprezintă motoare strategice de funcţionare a economiei româneşti în viitor, un studiu de caz legat de folosirea Big Data într-o zonă agricolă americană, studiu publicat de CIO.com, ar putea trezi interesul pentru astfel de soluţii de eficientizare a producţiei şi în România.

Concret, este vorba despre un proiect care se derulează actualmente în Flint Valley River, un teritoriu eminamente agricol din sud-vestul statului Georgia. La încheierea acestui proiect, fermierii din această regiune vor putea avea parte de prognoze meteo extrem de precise, fiecare fermier pentru ferma de care are grijă, cu trei zile în avans.

Actualmente, o echipă de cercetători de la Flint River Soil and Water Conservation District, Departamentul American al Agriculturii, Universitatea din Georgia şi IBM foloseşte instrumente sofisticate Big Data pentru a analiza volume mari de date meteorologice, geografice, istorice şi de altă natură. Scopul este acela al modelării fenomenelor meteo cu un grad de precizie şi localizare mai ridicat decât se poate obţine în ziua de astăzi.

Astfel de previziuni meteo îi vor ajuta pe fermieri să ia decizii mai eficiente legate de lucrările de irigare, însămânţare, recoltare şi fertilizare a solului, fapt care le va permite acestora să conserve mai bine apa folosită şi să sporească pe termen lung volumele de recolte obţinute.

Flint River Valley reprezintă o parte importantă a industriei agricole din statul Georgia. Fermele din această regiune de 27 de comitate contribuie anual cu circa 2 miliarde de dolari la veniturile Statelor Unite. Cu aproximativ zece ani în urmă, autoritatea de conservare a apei din această regiune a semnat un parteneriat cu Departamentul American al Agriculturii, Universitatea din Georgia şi alte agenţii la nivel local, regional şi statal pentru promovarea practicilor de conservare a folosirii apei în rândurile fermierilor din întreaga zonă.
Efortul depus între timp a început deja să aducă rezultate importante. O aşa numită tehnologie VRI (de la Variable Rate Irrigation) dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Georgia a trecut rapid de la concept la produs comercial. Bazată pe GPS, această tehnologie permite fermierilor să aranjeze sprinkler-ele pentru irigaţii în sol astfel încât acestea să nu mai împrăştie apă peste zone care nu au nevoie de aşa ceva, şi să îşi direcţioneze jeturile către zone care au nevoie de irigaţii. Proiectul legat de utilizarea Big Data pentru modelarea mai eficientă a prognozei meteo este al doilea mare proiect încheiat între entităţile menţionate anterior şi nu are o dată certă de încheiere. Cert este însă că la sfârşitul lui fermierii vor putea beneficia de astfel de prognoze îmbunătăţite folosindu-se, pentru creşterea simultană a mobilităţii lor, de tablete sau telefoane inteligente.