Big Data&Analytics — February 2, 2016 at 6:48 pm

New York Genome Center şi IBM Watson Group colaborează pentru a avansa medicina genomică

by

analyticsNew York Genome Center (NYGC) şi IBM vor testa un prototip unic Watson conceput pentru cercetare genomică ca un instrument ce va ajuta oncologiştii să ofere îngrijiri personalizate pacienţilor.

NYGC şi instituţiile medicale partenere plănuiesc să evalueze abilitatea Watson de a ajuta medicii oncologi să dezvolte tratamente medicale personalizate pentru pacienţii cu glioblastom, un cancer malign şi agresiv al creierului care ucide anual peste 13.000 de oameni în Statele Unite ale Americii. În pofida descoperirilor revoluţionare în domeniul genetic, puţini pacienţi beneficiază de tratament personalizat care este adaptat individual la mutaţiile de cancer. Medicii nu dispun de instrumentele şi de timpul necesar pentru a oferi tratamente pe baza ADN-ului; pentru a realiza acest lucru trebuie să coreleze datele de secvenţiere ale genomului cu înregistrări medicale, noi studii şi jurnale medicale – informaţiile medicale dublându-se la fiecare cinci ani.

Această iniţiativă comună are scopul de a accelera procesul complex, identificând modelele de secvenţiere a genomului şi datele medicale pentru a genera perspective care vor ajuta medicii să aducă promisiunea de medicină genomică pacienţilor. Combinaţia de expertiză genomică şi clinică a NYGC, cuplată cu puterea de calcul a IBM Watson va permite dezvoltarea şi rafinarea instrumentului Watson cu un scop clar: ajutorul oferit profesioniştilor din domeniul medical de a dezvolta tratamente personalizate împotriva cancerului.

Noul sistem Watson cloud-based va fi conceput pentru a analiza datele genetice împreună cu baze de date de literatură biomedicală şi medicamente. Watson poate învăţa „continuu” pe măsură ce întâlneşte noi scenarii medicale şi pe măsură ce sunt identificate noi informaţii din cercetarea medicală, articole şi studii clinice. Având în vedere amploarea şi viteza abilităţii Watson de a analiza baze de date masive, scopul colaborării este de a creşte numărul de pacienţi care au acces la opţiunile de îngrijire adaptate ADN-ului lor.

Watson va completa secvenţierea rapidă a genomului şi este de aşteptat să reducă dramatic timpul necesar pentru a corela mutaţiile genetice ale unui individ cu informaţiile din literatura medicală, concluzii de studiu şi indicaţii terapeutice care pot fi relevante. Intenţia este de a oferi informaţii complete pentru a permite medicilor să ia în considerare o varietate de opţiuni de tratamente care pot fi adaptate la mutaţiile genetice ale pacientului. De asemenea, cercetătorii NYGC vor putea înţelege datele care detaliază secvenţa genetică dintre biopsiile normale şi cele canceroase de tumori cerebrale.

Scopul este de a avea un prototip genomic Watson care să ajute doctorii în furnizarea de informaţii genomice de analiză personalizate ca parte a studiului clinic al NYGC. Soluţia a fost în curs de dezvoltare în ultimul deceniu în Centrul IBM Computational Biology Center din cadrul IBM Research.