Bizpoint — February 4, 2016 at 7:35 am

Afacerea viitorului în IT

by

 

securedownload-2O serie de interviuri realizate pentru ediţia curentă a revistei Club IT&C, coroborată cu o adevărată avalanşă de materiale publicate pe plan internaţional vizavi de tema securităţii au ajuns să mă determine să cred cu tărie că afacerea viitorului în IT, cel puţin la nivel antreprenorial, va fi aceea a asigurării serviciilor de securitate pentru firme.

Un prim factor de motivare a afirmaţiei de mai sus ar fi acela al lipsei de conştientizare a nevoii. Practic, atât în România, cât şi la nivel internaţional, pericolele legate de securitatea datelor nu sunt (încă) deloc conştientizate aşa cum ar trebui. Iar cum conştientizarea unui pericol duce la acţiuni pentru contracararea lui, rezultanta acestui fenomen în termeni de oportunităţi de afaceri este uşor de imaginat şi este uriaşă în termeni de venituri.

Un al doilea factor constă în diversificarea fără precedent a modalităţilor de atac, generată de diversificarea fără precedent a modurilor în care este utilizat IT-ul. Vremurile când paza la nivel IT era asigurată la intrarea şi ieşirea dintr-o reţea de companie aparţin trecutului. Prezentul, şi mai ales viitorul, aparţine pazei dinamice şi proactive, corespunzătoare unor puncte practic nelimitate de posibil acces periculos într-o reţea, dată fiind proliferarea şi generalizarea mobilităţii ca mod de lucru în IT.
În fine, al treilea factor, legat de cel anterior, este dat de faptul că tocmai multiplicarea practic fără limite a punctelor de acces într-o reţea face ca reţetele tradiţionale de asigurare a securităţii prin instalarea de licenţe oferite de firme specializate să nu mai satisfacă, deja, nevoile de securitate, decât la nivele extrem de limitate. Practic, deja la ora actuală este imposibil de securizat eficient printr-o simplă licenţă datele existente într-o firmă care se bazează în proporţie covârşitoare pe moduri de lucru mobile ale angajaţilor ei.

Toate cele de mai sus ilustrează potenţialul imens de care dispun deja firmele specializate în servicii de securitate. Adică acele firme care lucrează îndeaproape cu clientul final pentru a elabora alături de el strategii de securitate conform nevoilor specifice şi pentru a implementa soluţii adecvate acestor nevoi. Soluţii care constau şi vor consta nu doar în implementarea de licenţe diverse, ci şi în acoperirea nevoilor cu servicii dedicate, acolo unde licenţele nu vor putea niciodată să facă faţă, pur şi simplu deoarece ele reprezintă o reacţie la pericole şi nu o anticipare a lor.

Desigur, asigurarea unor astfel de servicii vine cu un cost, nu chiar mic. Un cost dat de oamenii utilizaţi în furnizarea unor astfel de servicii şi de pregătirea de specialitate şi general umană a acestora. Întreprinzătorii inteligenţi vor şti însă să treacă peste astfel de costuri. Răsplata de la capătul drumului va fi pur şi simplu prea mare ca ei să poată fi ţinuţi în loc de aşa ceva.

de Bogdan Marchidanu