Bizpoint — February 4, 2016 at 7:05 pm

EMC şi VMware formează un joint-venture

by

 

istock_000000833867mediumPrintr-o acţiune surprinzătoare, VMware a anunţat că a decis să înfiinţeze împreună cu EMC un joint-venture cu numele Virtustream, care este de fapt numele companiei achiziţionate de EMC în primăvara trecută contra sumei de 1,2 miliarde USD. 

Acţiunea vine pe fundalul dramatic declanşat de anunţul de săptămâna trecută privind achiziţionarea EMC de către Dell contra sumei de 67 miliarde USD. EMC deţine 80% din VMware. Ca lucrurile să fie şi mai complicate, VMware este tranzacţionată pe pieţele de capital ca şi firmă separată, iar nou-formata companie Virtustream va fi deţinută de ambele companii în procente egale. Situaţia devine şi mai confuză dacă se ia în considerare faptul că rezultatele financiare ale Virtustream o să fie consolidate în cadrul bilanţurilor financiare Wmware începând cu primul trimestru al anului viitor.
O scurtă sinteză a evenimentelor arată cam aşa: Dell cumpără EMC. EMC deţine majoritatea în VMware. VMware este o companie tranzacţionată separat pe pieţele de capital. VMware şi EMC deţin împreună Virtustream, dar aspectele financiare ale Virtustream vor face parte din elementele financiare VMware.

Odată lămurite aceste detalii financiare, rămâne întrebarea: De ce fac aşa ceva aceste două companii acum? Cine sapă după informaţii la temelia tranzacţiei Dell va ajunge la următoarea situaţie: companiile recunosc potenţialul pieţei de cloud hibrid. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu jargonul de profil, cloud-ul hibrid caracterizează o situaţie în care o companie dispune de o combinaţie oarecare de infrastructură IT instalată în sediul propriu şi infrastructură IT în cloud.
Practic, toate acestea înseamnă că o companie este posibil să primească oarece servicii cloud de la un furnizor, dar ar putea să continue să opereze servere Dell şi echipamente de stocare date EMC în interiorul propriilor centre de date (combinaţia de vendori este deschisă pentru imaginaţia fiecăruia).
În ziua de astăzi, cele mai multe companii mari operează în această manieră. Doar companiile care s-au născut în ultimii cinci ani au o probabilitate mai mare să folosească în întregime infrastructură IT sub formă de servicii cloud, deşi este foarte posibil ca şi unele dintre acestea să dispună actualmente de servicii IT instalate în sediul propriu.

Către viitor
În esenţa lor, EMC şi VMware reprezintă vechea gardă. Sunt companii dedicate centrelor de date instalate la sediile clienţilor, însă, la fel ca toţi jucătorii de pe această piaţă, ambele văd încotro se mişcă industria de profil. Văd forţa în creştere a serviciilor de tip cloud, aşa că ambele companii caută o modalitate de a mai avea un cuvânt de spus pe această piaţă în permanentă schimbare.
Cloud-ul hibrid pare a reprezenta strategia perfectă pentru ele, deoarece le oferă o şansă de a continua să joace un rol în centrele de date, acolo unde cele două companii se simt ca peştele în apă, şi să continue să efectueze acea tranziţie către cloud, direcţie în care ambele sunt conştiente că trebuie să se îndrepte.
Dell, care în acest moment are un cuvânt de spus în privinţa acestei strategii, trebuie să îşi dea acordul pentru o asemenea abordare, iar atunci când (şi dacă) se va finaliza tranzacţia-mamut, abordarea ar trebui să devină parte integrală din strategia proprie Dell de a deveni un jucător semnificativ pe piaţa de cloud hibrid.

E de notat aici faptul că aceştia nu sunt singurii jucători tradiţionali care încearcă această abordare. În ciuda rezultatelor slabe de pe piaţa de capital (sau poate tocmai datorită lor), IBM dispune de o strategie clar axată pe ajutarea acelor companii mari care se chinuie să se deplaseze în cloud. Strategia hibridă este jucată pe baza punctelor forte din jurul consultanţei, ca şi pe baza abordării cloud sprijinite de platformele SoftLayer pentru infrastructură, Bluemix pentru dezvoltatori şi un portofoliu de peste o sută de servicii SaaS.
IBM a achiziţionat multe dintre aceste piese ale jocului, iar până acum strategia nu i-a adus cine ştie ce roade, în ciuda afacerilor mult mediatizate încheiate cu Apple, Twitter şi alţii.
Pe urmă există HP, Oracle şi Cisco; toate aceste nume încearcă o abordare similară – iar în vreme ce văd creşterile viitoare în cloud, toate se zbat să obţină genul de profituri cu care s-au obişnuit în trecut.

Provocări de viitor

Este vorba de acelaşi gen de provocare cu care probabil se va confrunta noua companie Dell-EMC. Companiile mari au tendinţa de a se mişca lent, şi poate că gândirea care ar funcţiona aici este aceea că un spin-off de dimensiuni mai mici ar fi în stare să ofere un soi de agilitate care, în mod cert, lipseşte întregului.