Servicii IT — February 5, 2016 at 4:32 pm

Platforma integrata de servicii online care sprijina prelungirea vietii active pentru o imbatranire independenta si sanatoasa

by

headerphotoSIVECO Romania este partener in cadrul proiectului de cercetare “Prelungirea vietii active pentru o imbatranire independenta si sanatoasa” (ProActive Ageing), proiect finantat prin Programul PARTENERIATE – Proiecte colaborative de cercetare aplicativa.

Consortiul ProActive Ageing, coordonat de Spitalul Clinic de boli infectioase si tropicale “Prof.dr. Victor Babes”, este format din Universitatea de Medicina şi Farmacie “Carol Davila”, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan”, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare in Informatica si SIVECO Romania.

Partenerii vor dezvolta servicii bazate pe tehnologii IT moderne care sa faciliteze responsabilizarea persoanelor care imbatranesc. Astfel, proiectul va furniza instrumente informatice pentru sistemul social si de sanatate “centrate-pe-om”, in care cetatenii sunt incurajati sa aiba un rol activ in luarea deciziilor legate de ingrijirea personala.
Specialiştii din domeniul medical vor fi sprijiniti si ei, prin furnizarea unor instrumente digitale care sa ajute la formularea de strategii specifice, protocoale si metode pentru mentinerea unui nivel adecvat al functiilor biologice si sociale ale populatiei care imbatraneste.

ProActive Ageing va fi o platforma integrata de servicii online, structurata in trei module.
Primul modul – Centrul pentru o imbatranire activa – promoveaza independenta oamenilor care imbatranesc, oferind o abordare holistica in scopul mentinerii unei vieti independente cat mai indelungate, promovarea sanatatii si a invatarii pe tot parcursul vietii. Acesta este conceput pentru a-i asista şi ajuta pe utilizatori sa-si cunoasca mai bine propriul lor proces de imbatranire si sa ofere informatii cu privire la aspectele fizice, psihologice si sociale legate de acest proces.

Al doilea modul consta in realizarea de materiale de instruire cu o tematica larga pentru specialiştii care se ocupa de persoanele care imbatranesc. Acestea se vor familiariza cu aspectele medicale legate de geriatrie, gerontologie sau medicina anti-aging, legate de ingrijirea persoanelor care imbatranesc şi au nevoi speciale. Furnizarea de ingrijire pe termen lung la domiciliu se dovedeste a fi o alternativa viabila si eficienta fata de ingrijirea institutionalizata. Din cauza imbatranirii populatiei, exista o nevoie stringenta de ingrijiri pentru mulţi varstnici in condiţiile diminuarii membrilor familiilor. Acest fapt releva necesitatea unui numar mai mare de ingrijitori bine pregatiti.

Al treilea modul il constituie realizarea unui set de instrumente pentru susţinerea cercetarilor medicale direcţionate catre o imbatranire activa şi sanatoasa. Astfel, specialiştii din domeniul medical vor fi sprijiniti prin furnizarea unor instrumente informatice care sa ajute la formularea de strategii specifice, protocoale si metode pentru mentinerea unui nivel adecvat al functiilor biologice (fizice/mentale) si sociale ale populatiei care imbatraneste.
Setul de instrumente va avea o relevanta practica reala pentru specialistii in domeniul sanatatii, ajutandu-i sa identifice abordari si mecanisme avansate utile in tratarea cetatenilor care imbatranesc.

“SIVECO are un aport semnificativ la dezvoltarea serviciilor online oferite de platforma ProActive Ageing. Mai concret, noi suntem responsabili de coordonarea realizarii modelelor experimentale, a materialelor de instruire si a setului de instrumente necesare sustinerii cercetarilor medicale directionate catre o imbatranire activa si sanatoasa, precum si de integrarea celor trei module”, a declarat Monica Florea, director departament Proiecte europene in cadrul SIVECO Romania.