Data Center / Storage — February 7, 2016 at 4:11 pm

Răspunde stocarea flash nevoii de stocare big data şi de procesare date?

by

flash-storageConsiderând cât de importante au devenit datele în ultimii câţiva ani, este limpede de ce un astfel de subiect a devenit atât de dezbătut în cadrul comunităţii cloud. Big Data şi-a făcut o apariţie explozivă pe scenă, iar furnizorii de cloud trebuie să găsească modalităţi de a gestiona toate nevoile suplimentare de stocare şi procesare date care au venit odată cu această explozie. Acesta este punctul în care stocarea de date tip flash s-ar putea dovedi soluţia pe care o căutau experţii. Nevoile de performanţă cresc în ritmuri înalte, iar discurile dure tradiţionale ar putea deveni pur şi simplu nepotrivite pentru nevoile curente şi viitoare ale unui mediu cloud tipic.

Este nevoie de actualizări, iar accesul rapid la date a devenit în acest moment practic o cerinţă pentru cele mai multe afaceri. Furnizorii de cloud care nu reuşesc să îndeplinească o astfel de cerinţă riscă să piardă clienţi. Pentru a obţine astfel de performanţe mai rapide şi mai bune, mulţi furnizori de cloud recurg la stocarea de tip flash. Când se compară stocarea flash cu cea tradiţională, pe discuri dure, performanţa reprezintă un element unde tehnologia flash se ridică mult deasupra concurenţei. Principalul obstacol este reprezentat de costul mai mare care trebuie plătit pentru îmbunătăţirea performanţelor. Cu toate astea, acest cost se află în scădere rapidă, iar unii experţi previzionează că stocarea flash va atinge un nivel de preţ comparativ cu HDD în viitorul foarte apropiat. Dacă preţul dispare ca obstacol, atunci organizaţiile se pot aştepta ca furnizorii de cloud să îmbrăţişeze tehnologia flash fără ezitare.
Performanţele mai bune nu reprezintă singurul beneficiu pe care vendorii de cloud speră să-l câştige de pe urma stocării de date flash. Alte beneficii se regăsesc în atribute potenţiale precum disponibilitatea şi scalabilitatea mai eficientă din punct de vedere costuri. Aceste atribute nu sunt neapărat inerente stocării de tip flash, dar reprezintă aspecte la care companiile de tehnologie lucrează intens pentru a face tehnologia flash mai acceptabilă pentru vendori de utilizat. Factori precum fiabilitatea comportă o însemnătate aparte, de vreme ce furnizorii vor să reducă timpii de cădere pentru a asigura clienţilor lor accesul neîntrerupt la toate datele şi aplicaţiile acestora. Tehnologia flash devine, de asemenea, mai eficientă pe măsura creşterii densităţii generale de stocare prin dezvoltarea de tehnologii noi precum 3D NAND, care devine tot mai mult o caracteristică standard.

Cu toate îmbunătăţirile aduse tehnologiei flash, departamentele IT şi furnizorii de cloud vor dori să ia în considerare numeroşi alţi factori privind această tehnologie. De exemplu, ei vor trebui să decidă dacă doresc să adopte un array all-flash sau unul hibrid. Termenul de all-flash nu are nevoie de explicaţii, în sensul că în acest caz e vorba de un array care nu foloseşte altceva în afară de flash, fapt care duce la performanţe mai bune şi la costuri mai mari. Array-urile hibride combină tehnologia flash cu discurile dure HDD tradiţionale, fapt care ajută la obţinerea unui raport de siguranţă între utilizarea discurilor dure tradiţionale şi trecerea la stocare de date all-flash. Furnizorii trebuie, de asemenea, să se gândească cât de bine se va integra stocarea flash cu tehnologia pe care ei o folosesc în mod curent. În vreme ce tehnologia flash ar putea să nu fie utilizată pentru toate nevoile de stocare date ale unui furnizor de cloud, un astfel de furnizor trebuie să se asigure că tehnologia funcţionează bine cu tehnologiile existente de arhivare datem backup şi recuperare în caz de dezastre. Dacă o astfel de integrare eşuează, potenţialul de care dispune stocarea flash va fi în mare parte nerealizat.

În vreme ce încă explorează ca să descopere tot ce se poate despre ceea ce înseamnă stocarea flash, furnizorii de cloud îşi vor da repede seama cât de benefică este o asemenea tehnologie atunci când e vorba de utilizarea big data. Performanţele mai bune şi scalabilitatea mai mare reprezintă elemente necesare în universul în care trăim astăzi, iar vendorii de cloud vor avea nevoie să utilizeze această tehnologie în plină dezvoltare ca să obţină maximum de avantaje de pe urma ei. Este foarte probabil ca furnizorii care folosesc la început o combinaţie între tehnicile de stocare date tradiţională şi flash să treacă la adoptarea completă a tehnologiei flash cu timpul. Cum preţurile sunt în scădere în tot acest timp, tehnologia flash va deveni tot mai accesibilă şi va ajunge o componentă importantă a mediilor cloud în anii care urmează.