Securitate — February 8, 2016 at 7:02 am

Un război pe toate fronturile

by

 

blackenergyDacă războiul din nord-estul României, dintre Ucraina şi Rusia, mai avea nevoie şi de altceva în afară de durere şi suferinţă, atunci această nevoie pare să se fi concretizat în ultima vreme prin trecerea şi la un război cibernetic total. Concret, Ucraina acuză actualmente Rusia de atacuri cibernetice prin folosirea de malware extrem de inteligent.

“Botezat” cu numele de BlackEnergy, acest malware a fost utilizat, conform acuzaţiilor ucrainene, dar şi unor companii independente de soluţii de securitate, precum ESET, în atacuri contra instituţiilor media şi companiilor de electricitate din Ucraina. Practic, un troian din familia malware BlackEnergy a fost folosit drept uşă dosnică de pătrundere pentru livrarea de elemente periculoase KillDisk în companiile ucrainene. Aceste elemente puteau distruge date şi face sistemele de operare de neutilizat.

Malware-ul din familia BlackEnergy poate fi folosit la cercetarea sistemelor de fişiere, la furtul de parole, la vizualizarea de la distanţă de ecrane de lucru, precum şi la furtul jurnalelor de conectare şi a certificatelor. Scopul final al atacurilor prin intermediul acestei familii malware rămâne incert. Componenta KillDisk a fost adăugată, conform experţilor, anul trecut, iar versiunea utilizată în Ucraina oferea atacatorilor posibilitatea de amorsare a datei de distrugere a tuturor datelor din sistemele infectate.

Tocmai această versiune utilizată în cazul Ucrainei a fost cea care i-a îndemnat pe toţi să îndrepte degetul acuzator asupra Rusiei. La urma urmei, războiul total nu înseamnă şantaj, extorcare, furt de bani sau distracţie de dragul distracţiei. Înseamnă anihilare completă, pe toate planurile. Cum armele au vorbit şi vorbesc încă la graniţa de est a Ucrainei, a venit rândul distrugerilor de sisteme informatice care asigură viaţa pe teritoriul acestei ţări. Un război fără prizonieri.

De Bogdan Marchidanu