INTERVIU — February 9, 2016 at 5:36 pm

Qualys – automatizarea securitatii in cloud

by

qualys2Compania Romsym Data a organizat la sfârşitul lunii octombrie tradiţionalul său eveniment Romsym Day, dedicat partenerilor şi clienţilor de afaceri. Cea mai densă secţiune a evenimentului a constituit-o, fără îndoială, cea de securitate. În cadrul acestei secţiuni cei a susţinut o prezentare si Qualys, cu platforma proprie de servicii de securitate bazate pe cloud. Despre dezvoltarea afacerii Qualys in Europa de Est am discutat Marek Skalicky, Managing Director for Central Eastern Europe la Qualys.

Club IT&C: De ce aţi venit la evenimentul Romsym Day?
Marek Skalicky:
Am venit ca să promovez serviciile Qualys în cooperare cu Romsym Data. Avem parteneriate cu alte companii locale, dar acum deschidem un canal de cooperare cu Romsym, care ne-a fost recomandat ca un partener de afaceri de încredere pentru piaţa românească.

Club IT&C: Care sunt ţintele dumneavoastră principale?
Marek Skalicky:
Eu activez ca reprezentant Qualys pentru Europa Centrală şi de Est şi ţinta mea principală este reprezentată de sprijinul dezvoltării afacerii Qualys în Europa de Est, de sprijinirea partenerilor locali şi de găsirea de noi clienţi pe pieţe locale.

Club IT&C: Care este modelul tipic de client?
Marek Skalicky:
Pentru noi există două tipuri de clienţi. Clienţii mari, din zona Enterprise, şi clienţii din zona IMM. Principalul beneficiu adus de soluţia promovată de noi este legat de automatizarea părţii de securitate a infrastructurilor de reţea de mari dimensiuni. Soluţia promovată de noi este bazată pe cloud, utilizând arhitectură bazată pe cloud, iar principalul beneficiu al utilizării unei asemenea arhitecturi constă în scalabilitate şi în posibilitatea de a adresa un număr mare de sisteme în medii distribuite. De aceea una din ţintele noastre principale este reprezentată de IMM-uri.

Club IT&C: Cum vedeţi relaţia cu conceptul de cloud în regiune?
Marek Skalicky:
Experienţa mea de zece ani demonstrează că există un nivel în creştere continuă de acceptare a soluţiilor bazate pe cloud în Europa de Est. A fost mult mai greu, din punct de vedere al mentalităţii, ca directorii IT şi directorii de securitate ai companiilor mari din regiune să accepte asemenea soluţii, dar constat că tendinţa de acceptare care a pornit din Occident a început să se reverse acum şi în zona aceasta geografică.

Club IT&C: Ca să furnizaţi soluţii bazate pe cloud, aveţi nevoie de centre proprii de date. Unde sunt ele instalate?
Marek Skalicky:
Dispunem de două centre principale de date. Unul este în Statele Unite, celălalt în Europa, în Geneva. Soluţia propusă de noi este geocentrică. Asta înseamnă că datele folosite de clienţii europeni sunt procesate şi rămân în Europa. Nu există replicare de date între Europa şi Statele Unite. Ca atare, oferim acum soluţii de cloud public şi soluţii de cloud privat. Acest fapt face ca soluţia noastră să fie acceptabilă de organizaţii şi administraţii publice, precum şi de companii mari controlate de stat.

Club IT&C: Ce vă diferenţiază faţă de alţi furnizori de astfel de servicii?
Marek Skalicky:
Ne diferenţiază faptul că suntem pionieri în domeniul livrării de soluţii de securitate pentru mediul enterprise din cloud. Noi am introdus pe piaţă această soluţie pe piaţă cu cincisprezece ani în urmă. Încă de la început arhitectura soluţiei de securitate s-a bazat pe criptarea datelor şi asigurarea securităţii lor pe paliere multiple de utilizare. Pe măsura trecerii timpului, am dezvoltat şi versiuni hardware ale platformei de cloud privat pentru implementări on-site de proiecte mari, versiuni complet virtualizate ale platformei de cloud privat pentru implementări mai facile şi mai ieftine, iar acum prezentăm platforma mini de cloud privat, care va fi mai uşor accesibilă pieţei de întreprinderi mici şi mijlocii.