INTERVIU — February 9, 2016 at 3:44 pm

Transformarea unei embleme

by

ancaLa începutul anului, XAPT, unul dintre partenerii Microsoft Dynamics la nivel global, cu sediul în Budapesta, Ungaria, prezent și în Canada, Statele Unite și Australia, a anunţat achiziția LLP Dynamics Group. Despre cum decurge procesul de absorbţie a LLP Dynamics în noua structură XAPT, am discutat cu Anca Lăzărescu, Sales Director XAPT Solutions.

Club IT&C: Am intrat deja în ultimul trimestru al acestui an – ce a însemnat 2014, până în acest moment, pentru LLP Dynamics/XAPT?
Anca Lăzărescu:
Anul 2014 a însemnat pentru LLP Dynamics/XAPT o schimbare în bine, pe care ne-o doream de suficient de mult timp încât să devină stringentă. Am ajuns, din nou, la numărul de angajaţi pe care îl aveam în 2008, înainte de criză. Diferenţele faţă de acel moment stau în experienţa dovedită a resurselor XAPT Solutions din departamentele de consultanţă şi dezvoltare. Putem afirma cu certitudine, în acest moment, că resursele noastre sunt, de departe, cele mai experimentate din piaţă, acumulând un număr mare de proiecte din industrii variate şi de complexitate ridicată.
Piața de ERP poate susţine acum numai companii mature. XAPT Solutions este una dintre aceste companii, iar clienţii cu care colaborăm apreciază poziţia noastră pe piaţă din ultimii 17 ani.

Club IT&C: Piaţa a reacţionat aşa cum v-aţi aşteptat la schimbările comunicate?
Anca Lăzărescu:
Personal, cred că piaţa a reacţionat mult mai bine decât ne aşteptam la schimbările comunicate.
Pentru partenerul nostru principal, Microsoft, schimbarea prin care am trecut a fost ca o bulă de aer în ceea ce priveşte vânzările din Europa Centrală şi de Est.
Am fost declaraţi partenerul anului pentru această zonă de interes. Alianţa dintre LLP Dynamics şi XAPT, doi parteneri puternici cu prezenţă internaţională în piaţa de ERP, nu poate decât să ajute la definirea strategiilor şi a proiectelor internaţionale din această zonă.
În România, deşi credeam că nu va avea un mare impact asupra potenţialilor clienţi, a avut. Anul 2014 a fost anul în care am semnat cele mai mari proiecte de AX şi NAV de până acum. Nu cred că este oportun să enumăr parte din acestea, cu o singură excepţie: Electromagnetica. Este un proiect care a fost finalizat cu succes în acest an, de importanţă majoră pentru noi, unde au fost acoperite cu Microsoft Dynamics AX toate cele 5 companii sub aceeaşi umbrelă şi în care am dezvoltat un add-on de energie specific
nevoilor clientului. În acest moment, Electromagnetica are o cifră de afaceri de 115 milioane EUR şi aproximativ 600 de angajaţi.
În relaţia cu clienţii noştri, aşa cum i-am şi asigurat încă de la anunţarea achiziţiei, nu au intervenit schimbări. Lucrul acesta ne-a fost confirmat şi de sondajul realizat nu cu mult timp în urmă – clienţii noştri ne percep în acelaşi mod ca şi înainte de 2014.

Club IT&C: Să înţelegem că acum, pe final de an, urmează ca această tranzacţie să fie vizibilă şi din exterior – veţi începe anul 2015 cu denumirea de XAPT. Sunteţi pregătiţi pentru această ultimă etapă?
Anca Lăzărescu:
Tot ce a fost stabilit din punct de vedere preluare a fost deja finalizat. Mai sunt unele aspecte operaţionale care sunt în desfăşurare, dar ele nu au niciun impact strategic asupra derulării procesului. Da, suntem pregătiţi pentru următoarea etapă, atât noi, LLP Dynamics, cât şi XAPT. Sperăm că trecerea la elementele vizuale XAPT să fie percepută ca pe un pas înainte şi acest lucru îl vom comunica şi la evenimentul din acest an, dedicat clienţii noştri.

Club IT&C: În contextul acestor noutăţi, ce anume din LLP Dynamics plănuiţi să păstraţi şi să duceţi mai departe cu XAPT?
Anca Lăzărescu:
Cu certitudine dorim să păstrăm experienţa, modalitatea de a trata şi aborda proiectele internaţionale. Echipa LLP Dynamics are o experienţă vastă în acest domeniu, care a fost mereu recompensată prin proiecte interesante. Parteneriatele internaţionale şi prezenţa regională ne-au ajutat întotdeauna să nu depindem exclusiv de piaţa românească.
logoXAPT, pe de altă parte, vine din altă cultură şi de pe o poziţie de leader detaşat în Ungaria. Modalitatea lor de a trata şi negocia proiectele este un aport important în relaţia noastră.
Nu în ultimul rând, unul din punctele comune pe care LLP Dynamics și XAPT îl au şi, cu siguranţă, îl vor păstra pentru XAPT Solution – importanţa acordată relaţiei cu proprii clienţi. Acesta este şi conceptul fără de care nu am fi putut evolua până aici şi mai departe.