Expert IT — February 13, 2016 at 8:57 am

AMF, punerea în practică a unui concept abstract

by

gaiuCe este un concept abstract? În principiu e o idee, ceva fără o forma fizică și fără o legatură imediat vizibilă cu lumea ce ne înconjoară. Pare a fi ceva destul de încețoșat, cel puțin punctul meu de vedere, ceva greu de pătruns, înțeles sau demonstrat. Să luăm de exemplu problemele de geometrie de liceu: deși nu mai am idee ce prevede programa unui liceu din ziua de astăzi, pe vremea când eram eu pe acolo există o metodă de rezolvare numită reducerea la absurd. Probabil că nu e un exemplu potrivit, dar pentru mine asta era o treabă extrem de abstractă. Puteai încerca să rezolvi problema prin metode clasice, folosind Pitagora, Thales, teorema unghiului de 30 de grade, și atâtea altele pentru a demonstra că două linii sunt egale sau, puteai să adopți calea inversă, plecai de la ideea că ele sunt egale și mergeai până dădeai de absurd, fără ca cineva să-ți dea o definiție exactă a absurdului.

de Alexandru Gaiu, PreSales Engineer Allied Telesis

Avem așa ceva și în ziua de astăzi? Dar cum să nu, în cantități enorme în toate aspectele vietii. Cum nu fac politică, o să încerc să păstrez discuția într-un domeniu asupra căruia mai am una două idei, așa că o să rămân la rețelistică. Primul exemplu care îmi vine în minte e de la o conferință pe teme de securitate, unde unul dintre vorbitori, la finalul clasicei povestiri despre utilizarea simultană a unui card pe două continente diferite, încheie spunând “The network knew !”. Adevărat nu? Sună foarte bine, aproape că-ți vine să te revolți că nu ne folosim asta. Dacă totuși ați studiat niște rețelistică, sunteți familiarizați cu protocoalele și modul de funcționare al echipamentelor, probabil că vă veți întreba “Ce a știut rețeaua aia?!?”. Toate datele au traversat rețeaua, e adevărat, dar n-a știut niciodată nimic despre vreo fărădelege, rețeaua a trimis doar datele de colo colo, așa cum a fost configurată să facă. Dacă ar fi spus ceva despre corelarea log-urilor împreuna cu vreun protocol de control al granițelor ar fi însemnat ceva, așa în schimb, ăsta a fost doar un concept abstract, marketing cum îmi place mie să spun, dar să nu intru prea adânc nici în asta.

SDN – Software Defined Networking, este o abordare a rețelisticii prin care inginerii de comunicații au posibilitatea de a administra rețeaua abstractizând funcționalitățile de nivel mic, Wikipedia dixit. Vi se pare suficient de abstract? Vine și precizarea ceva mai jos: “Acest lucru este obținut prin separarea sistemului ce ia deciziile referitoare la forwarding-ul traficului (control plane) de sistemele ce fac efectiv forwarding-ul (data plane). Ceva mai clar, dar tot perfect abstract, fără norme de aplicare, deschis deci interpretărilor.
Ce a înțeles de exemplu Allied Telesis din asta: în cuvintele lui Graham Walker, “ o soluție care să permită managementul întregii rețele ca un singur echipament virtual” . După cum am tot scris de-a lungul timpului, Allied Telesis are ceva experiență în tratarea mai multor echipamente ca unul singur virtual folosind tehnologiile de stack. Acum ideea asta a fost extinsă la rețele întregi, fără conexiuni de stack, doar conexiunile ethernet normale, și poartă denumirea de AMF – AlliedTelesis Management Framework.

Ce este AMF? Nu este un concept abstract, iar începând cu versiunile 5.4.3 ale sistemelor de operare de pe seriile X, nici măcar un concept nu mai este ci devine un protocol de management al rețelei ce operează la nivel 2 între toate switch-urile seriei mai sus menționate.
Cum funcționează AMF? Aveți nevoie pentru început de un server – ce poate fi unul dintre modelele x908 sau x8112, o licență pentru acest server ultima versiune de firmware pe restul echipamentelor câteva linii de configurare pe server și, ca în reclamă, mai departe ne ocupăm noi.
Ce face AMF? Oferă mai multe instrumente pentru administrarea rețelelor de dimensiuni mari, cu un efort redus.
Linie de comandă consolidată: echipamentele pot fi separate în grupe (acces, distribuție, backbone sau orice altceva vă puteți imagina) iar comenzile pot fi trimise simultan către un întreg grup de echipamente.
Provisioning automat: adăugarea unui switch nou nu necesită preconfigurarea acestuia în nici un fel. El poate fi direct montat și conexiunile făcute, serverul AMF urmând să-i transmită configurația de bază, fie doar pentru rețeaua de management fie complet, copiind configurația de pe un nod similar ca funcționalitate. Toate porturile switch-ului vor fi blocate până în momentul în care adminsitratorul dă ok-ul de funcționare.
Upgrade automat: Upgrade-ul de firmware se poate face acum centralizat, fără a fi nevoie de intervenție manuală pe fiecare stack în parte și fără a utiliza măcar soluția de management. Fișierele de upgrade se atașează grupurilor de echipamente definite astfel încât fiecare va primi imaginea potrivită.
Backup automat: Tuturor echipamentelor dintr-o rețea AMF le sunt salvate configurațiile periodic. Bineînțeles că asta nu este suficient, sunt salvate în paralel sistemul de operare și scripturile, tot ceea ce este nevoie pentru a putea reface un echipament de la 0.
Recuperare automată: dacă unul dintre echipamentele rețelei s-a defectat, este suficientă înlocuirea lui cu unul identic neconfigurat. Rețeaua va recunoaște echipamentul nou și, bazat pe locul în care a fost conectat în rețea, va folosi backup-urile făcute pentru a reconstitui echipamentul pierdut.

Acesta este la ora actuală AMF, o intepretare a unui concept, e pusă în practică pentru rețelele de tip enterprise, nu doar pentru marile centre de date cu aplicații virtualizate. Mai mult, implementarea AMF nu necesită schimbarea întregii infrastructuri, protocolul fiind gândit ca o anexă pentru rețelele ce se bazează pe echipamente Allied Telesis.

Ca de obicei, pentru întrebări legate de articolul de față, de echipamentele și soluțiile noastre sau de o traducere mai inspirată pentru “Auto Recovery” decât “ Recuperare automată” ne găsiți pe www.alliedtelesis.com sau romania@alliedtelesis.com.