Esential — February 13, 2016 at 8:12 am

Dincolo de ceea ce se întâmplă acum

by

ibm-cognitiveGinni Rometty, CEO-ul IBM a vorbit recent, cu ocazia Gartner Symposium, despre noul IBM Cognitive Business Solutions Group, noua divizie a companiei care cuprinde un număr imens, de 2000 de consultanţi, angajaţi cu scopul de a ajuta companiile client să profite la maxim de pe urma instrumentelor cognitive de analiză date. Mai pe scurt spus, de pe urma implementării mai rapide a soluţiei Watson perfectate de gigantul IT american.

Într-un moment în care principalele discuţii din universul IT sunt concentrate pe probleme de cloud computing, securitate IT şi rolurile pe care IT-iştii le vor juca în ecosistemele companiilor pe viitor, cele spuse de Rometty arată că, de fapt, viitorul se modelează deja în laboratoarele mamuţilor tehnologici şi el arată un pic diferit de ceea ce mulţi îşi imaginează acum. Iar din punct de vedere IBM, acest viitor este puternic impregnat de mirosul inteligenţei artificiale.

Şefa companiei americane a dat asigurări că inteligenţa artificială, pe cale de a genera o adevărată revoluţie în mediul IT, nu se referă la înlocuirea oamenilor, ci la augmentarea realizărilor umane. Şi totul este legat de creşterile explozive ale volumelor de date care trebuie procesate. În statele dezvoltate, de pildă, companiile de energie folosesc deja analiza cognitivă a datelor în afacerile lor pentru a putea prevedea cererile viitoare de energie şi preţurile de pe piaţă.
Odată poarta deschisă, nu este greu de imaginat ce va însemna viitorul în termeni de IT. Sistemele de tip Watson poate că nu vor deveni omniprezente în câţiva ani, dar vor ajunge să definească modul de lucru în IT. Iar asta va însemna creşterea majoră a nevoii de noi competenţe IT, cum ar fi competenţele din zona ştiinţei şi analizei datelor.

Motivul este foarte simplu. Pătrunderea analizei cognitive în imensul rezervor global al datelor nestructurate (de altfel motivul principal pentru care au fost inventate sistemele de tip Watson) va genera o schimbare profundă a tot ceea ce înseamnă mediu IT. Practic, procesarea inteligentă a datelor va deveni fundamentul celor mai multe activităţi desfăşurate de companii care activează în toate domeniile imaginabile, de la medicină la producerea armamentului.
Va juca România un rol în această evoluţie de viitor nu tocmai îndepărtat? Greu de spus în acest moment. Clasicele dimensiuni mici ale pieţei şi lipsa unor proiecte de anvergură care să implice IT-ul la modul intensiv înclină balanţa mai degrabă către un răspuns negativ.

de Bogdan Marchidanu