Expert IT — February 13, 2016 at 1:00 pm

Infrastructura și cloud: o abordare proactivă a strategiilor cu privire la cloud

by

Cloud computingCloud computing a devenit mai mult decât o soluție evoluată și eficientă de hosting cu evidente avantaje legate de cost. Cloud-ul determină apariția unui nou tip de economie – cea bazată pe abonament.

Mai mult decât atât, aduce opțiuni de hosting complet noi cu vizibile îmbunătățiri în materie de flexibilitate, adaptabilitate și scalabilitate, permițând, în egală măsură și startup-urilor și companiilor mari să vină pe piață cu oferte noi, modele de business noi și o structură de costuri complet nouă. Toate aceste transformări forțează toți specialiștii să reevalueze 30 de ani de IT convențional și investiții masive de capital. În fața complexității de opțiuni apare o reală nevoie de business- aceea de a formula o abordare structurată a strategiei cu privire la cloud. Toate companiile, indiferent de domeniul și dimensiunile lor, trebuie să aibă o astfel de startegie. Cloud-ul a schimbat fundamental natura IT-ului și felul în care se dezvoltă businessul. De fapt, IDC consideră că, până în 2020, nu va mai exista o diferențiere între cloud privat și cloud public, iar, în final, chiar și denumirea de cloud computing va dispărea. Cloud va deveni pur și simplu felul în care IT-ul este livrat către utilizatori. Directorii IT vor fi, în mod natural, cei care vor decide ce aplicații ar trebui mutate în cloud, cum și când trebuie mutate. Managementul cloud-ului a devenit o parte esențială a jobului de CIO sau Director IT.

În mod tradițional, o strategie de hosting era bazată mai mult pe expertiza tehnică. Acum, având în vedere implicațiile majore asociate cu deciziile legate de hosting, aceasta trebuie să fie structurată în primul rând în jurul strategiilor economice și de business, dublată, mai apoi, de expertiza tehnică.

În esență, alcătuirea unei strategii de cloud oferă 3 opțiuni pentru fiecare tip de workload.
– Înlocuirea cu o soluție SaaS;
– Migrarea sau hosting în IaaS;
– Condensarea sau migrarea în centre de date dedicate.

Bineînțeles, în cazul aplicațiilor complet noi, există posibilitatea de a alege cloud-ul din prima, fără a mai fi nevoie de înlocuiri sau migrări. Ceea ce contează cel mai mult este că, indiferent dacă vorbim de o soluție nouă sau de una existentă, factorii decizionali să abordeze problema în perspetivă și pe termen lung. Costurile nerecuperabile nu contează. Deși acest lucru pare perfect logic, de foarte multe ori, companiile fac alegeri bazându-se excusiv pe experiențele anterioare și de aceea nu reușesc să adopte cele mai bune strategii de hosting.

Oportunități strategice pentru diversele tipuri de cloud

IaaS
Valoare directă: Administrarea departamentului IT cu mai multa flexibilitate și TCO scăzut.
Limitari: Nu oferă un avantaj concret în diferențierea față de competitori.
Valoare Indirectă: Utilizarea unuia sau a mai multor furnizori de IaaS permite echipei interne de IT să se concentreze mai mult pe aspecte strategice și oferă businessului o structură de costuri complet nouă.

PaaS
Valoare directă: Oferă oportunitatea de a dezvolta extensii sau aplicații complet noi, cum ar fi învățarea cognitivă sau componente de big data.
Limitări: Poate bloca departamentul IT în standardele specifice ale diferiților furnizori.
Valoare Indirectă: Creșterea capacității de inovare a grupului intern de IT.

SaaS
Valoare directă: Aduce rapid un plus de valoare businessului, cu aplicații cunoscute și testate și TCO scăzut.
Limitări: Nu oferă oportunități de a exploata acest plus valoare ca și diferențiator competitiv pe termen lung. (Cu toate acestea, utilizarea unei combinații de bune practici și soluții interconenctate în cloud poate oferi un avantaj strategic. Aplicațiile de talent management reprezintă un astfel de exemplu).
Valoare Indirectă: Eliberează resursele IT interne care se pot orienta către sarcini strategice sau mai complexe și oferă businessului o structură de costuri complet nouă.

de Dana Samson, Software&IT Services Analyst, IDC România