Evenimente — February 13, 2016 at 10:48 pm

Lupta împotriva cyberbullying-ului

by

cyberbullyingAproximativ 22% dintre părinți nu verifică tipul de conținut virtual pe care îl accesează copiii lor, iar 48% dintre aceștia sunt îngrijorați cu privire la agresiunile cibernetice la care pot fi expuși cei mici. Kaspersky Lab a organizat o dezbatere în cadrul evenimentului Mobile World Congress 2015, pentru a analiza această situație. Inițiativa face parte parte dintr-o campanie globală pentru educarea și asistarea copiilor și a părinților în lupta împotriva cyberbullying-ului (agresiunilor din mediul cibernetic).

„Internetul are multe beneficii, însă, din păcate, oferă posibilitatea unor utilizatori să-și expună trăsăturile dăunătoare, iar cyberbullying-ul a devenit o problemă la scară largă,”
a avertizat Eugene Kaspersky, Chairman și CEO Kaspersky Lab. „Pentru victime, impactul psihologic poate fi serios și durabil. Probabil că nu există o soluție strict tehnologică, însă trebuie să discutăm despre toate aceste lucruri și să-i informăm atât pe părinți, cât și pe copii, pentru a le permite să se bucure de toate lucrurile bune pe care le oferă internetul,”a declarant Eugene Kaspersky.

„Cyberbullying-ul și, în general, toate tipurile de agresiuni afectează copiii și trebuie să fie abordate dintr-o perspectivă holistică, implicând în discuție atât copiii și adolescenții, cât și părinții și profesorii,” a comentatJanice Richardson, Senior Advisor în cadrul European Schoolnet și Co-fondator Insafe. „Problema de bază este că instrumentele noastre de comunicare au evoluat mult în ultimele decenii, însă tehnicile de utilizare nu au progresat în aceeași măsură,” a avertizat Janice Richardson.

Cercetarea Kaspersky Lab arată și că intențiile bine intenționate ale adulților de a oferi spațiu privat copiilor pot, de fapt, să îi facă pe aceștia mai vulnerabili la hărțuirile și abuzurile din mediul online. De exemplu, doar 19% dintre părinți afirmă că îi au pe cei mici în listele de prieteni sau că îi urmăresc pe rețelele sociale și doar 39% monitorizează activitățile online ale celor mici. 38% dintre părinți au discutat cu copiii despre amenințările din mediul virtual, procent care poate reflecta o lipsă de încredere și înțelegere.

Studiul arată că cei mici sunt reticenți în a mărturisi că sunt victime ale agresiunilor online: 25% dintre părinții ai căror copii au fost agresați în mediul virtual spun că au aflat acest lucru după mult timp. Datele sunt îngrijorătoare deoarece abuzul în mediul virtual se poate extinde rapid și în viața reală, după cum au descoperit 26% dintre părinții afectați.

Impactul emoțional pe termen lung poate fi semnificativ, iar părinții trebuie să fie informați pentru a face demersurile necesare ca să oprească cyberbullying-ul. Studiul Kaspersky Lab arată că 44% dintre părinții care au aflat că cei mici sunt agresați au intervenit – în timp ce peste jumătate dintre părinți nu au luat măsuri.

Poate fi dificil să previi cyberbullying-ul, însă există măsuri simple care pot fi adoptate pentru a proteja copiii împotriva acțiunilor de hărțuire virtuală și de consecințele acestora.
De exemplu, setările de confidențialitate din rețelele sociale permit adulților să îi ajute pe cei mici să controleze care sunt utilizatorii care le pot urmări postările sau trimite mesaje private. Setările de control parental integrate în aplicații și în soluțiile de securitate asigură protecție și un plus de liniște.

De asemenea, este important ca părinții să comunice cu copiii lor și să le explice importanța protejării informațiilor confidențiale precum adresa, numărul de telefon, școala sau numărul cardului de credit. În plus, copiii trebuie să înțeleagă că este important să stabilească ce conținut distribuie căror utilizatori și unde pot cere ajutorul în cazul în care sunt agresați sau hărțuiți.

Mai multe informații despre cyberbullying și sfaturi cu privire la protecția copiilor pe internet se găsesc pe portalul educațional kids.kaspersky.com.