Evenimente — February 14, 2016 at 9:39 am

20 de ani de Java

by

20-de-ani-de-javaOracle și comunitatea de utilizatori și dezvoltatori din întreaga lume aniversează 20 de ani de Java. Astăzi, Java este pilonul central al aplicaţiilor software care influențează munca și viața personală a fiecăruia. De la inovaţii în segmentul enterprise big data, cloud, social media, aplicaţii pentru mobile şi Internet of Things, la maşini conectate, smartphone-uri şi jocuri video, Java continuă să ajute dezvoltatorii să împingă limitele în inovaţia tehnologică.

Lansat în anul 1995, Java este limbajul de programare ales de 9 milioane de dezvoltatori şi rulează astăzi pe 7 miliarde de dispozitive. Îmbunătățirea siguranţei drumurilor și pe cea aeriană, colectarea informațiilor despre oceane pentru aplicații științifice, creșterea calității recoltelor de cereale pentru a ajuta la hrănirea celor flămânzi, stimularea creierului uman, a sistemului muscular și a celui osos și dezvoltarea segmentului de gaming sunt doar câteva dintre proiectele interesante dezvoltate la nivel global și care folosesc tehnologie Java.

Dezvoltatorii concentrați pe mediul enterprise pot alege dintr-un ecosistem de 30 de implementări compatibile Java EE6 și Java EE7 de la 12 vânzători. În plus, peste 125 milioane de dispozitive media bazate pe tehnologie Java au fost utilizate și peste 10 miliarde de carduri Java au fost livrate de la lansarea platformei.

Sub administrarea Oracle, două lansări majore de platformă, inclusiv Java 7 și Java 8 au fost livrate, iar versiunea Java 9 este programată pentru 2016. Java Community Process (JCP) este mai deschisă și mai transparentă, fiind un element principal pentru participarea comunității la dezvoltarea continuă a tehnologiei. OpenJDK Community, locul destinat colaborării pentru implementarea open-source a platformei Java Standard Edition, atrage în mod continuu noi contribuitori care se alătură bazei extinse.

În martie 2014, Oracle a anunțat disponibilitatea Java SE 8 după ce a primit aprobarea finală în din partea Java Community. Această nouă versiune, care a inclus cea mai mare actualizare pentru modelul de programare Java de la lansarea platformei în anul 1995, a fost dezvoltată în colaborare în OpenJDK Community. La scurt timp, în aprilie 2014, au fost lansate Java Platform, Micro Edition 8 (Java ME 8) împreună cu versiunile conexe Java Embedded, după obținerea tuturor aprobărilor Java Community Process. Cu platforma Java 8 pe toate dispozitivele integrate, desktop-uri, centre de date și cloud, clienții pot implementa mai rapid aplicații, pot procesa și analiza rapid datele și pot reacționa de îndată ce anumite evenimente apar.

Oracle și comunitatea Java se concentrează momentan pe lansare unor noi inovații pentru Java 9. Cea mai importantă caracteristică pentru această versiune nouă este Project Jigsaw, care vizează modularizarea platformei pentru a o face scalabilă pentru o gamă variată de dispozitive, facilitând menținerea librăriilor și a aplicațiilor mari, îmbunătățirea securității, mentenanței și a performanțelor. Alte caracteristici care vor fi lansate pentru Java 9 includ Java Shell, un instrument interactiv pentru evaluarea fragmentelor de cod Java, un nou client API HTTP pentru a sprijini HTTP/2 și Web Sockets, un port pentru arhitectura ARM AArch64 pe Linux , o varietate de modificări pentru API-urile existente și îmbunătățiri seminificative ale performanțelor.

Pentru a marca aniversarea a 20 de ani de Java, Oracle Certification oferă o reducere de 20% pentru toate examenele de certificare Java. Oferta, disponibilă la nivel global, este valabilă până la data de 31 decembrie 2015. Candidații trebuie să utilizeze codul promoțional Java20 când se încriu pentru examen. Pentru detalii, apăsați aici.