Studii — March 9, 2016 at 8:36 am

Companiile din IT ies din tiparele angajarilor

by

In Romania anului 2016, studiile arata ca proportia femeilor angajate in cadrul industriei IT se situeaza intre 15 si 20%, aceasta pondere urmand trendul conturat la nivel international. Ca intotdeauna, insa, exista si companii care fac exceptii.

Evolutia companiei XAPT din ultimul an a atras si nevoia de personal IT specializat. Astfel, strategia pentru anul 2016 continua sa fie pusa in practica si prin angajari, atat de juniori cat si seniori.

wf_0714_Women-in-IT_680x300Tot din acest an, structura angajatilor s-a schimbat. Desi intotdeauna femeile au reprezentat un rol foarte important pentru compania XAPT, ele aflandu-se fie in pozitii cheie de conducere, fie implicate direct in procesele de implementare a solutiilor din suita Microsoft Dynamics, anul acesta ponderea sexului feminin in total angajati este de 70%.

Desi poate parea o conditie la angajare, intotdeauna criteriile au tinut de competentele persoanei care doreste sa se alature echipei noastre si nu de sexul persoanei in cauza. Este o situatie la acest moment dat, nu cred ca este o tendinta. Desi, avand in vedere structura populatiei care este predominant feminina (dupa cum sustine Institutul National de Statistica), poate aceste cifre vor creste in perioada urmatoare. Ceea ce pot spune, insa, este ca pentru noi este o situatie inedita, la care a trebuit sa ne adaptam si pe care vrem sa o valorificam, in acelasi timp. Sunt multe considerente de care trebuie sa tinem cont, motivational vorbind avem alta adresabilitate si asta implica schimbari. Astfel, luna martie are o semnificatie aparte si daca putem sa pastram tonul relaxat in continuare as spune ca o putem numi chiar „luna XAPT”. Totodata, ne-am propus sa si „exploatam” aceasta situatie in favoarea clientilor nostri. Intotdeauna calitati precum constiinciozitatea, creativitatea, intuitivitatea si rabdarea pot face diferenta in interactiunile din piata”, a declarat Anca Lazarescu, Sales Director XAPT Solutions.

Avantajele unei ponderi predominant feminine deriva chiar din calitatile lor: ele gestioneaza mai bine relaţiile şi echipele, iau decizii şi comunica mai bine.

De mentionat ar fi si faptul ca in 2015, XAPT Ungaria a castigat locul 2 in cadrul concursului „Best workplace for women” in urma unui sondaj realizat in randul femeilor ce lucreaza in industria IT. Poate fi un exemplu de urmat si pentru celelalte birouri pe care XAPT Group le are, pentru XAPT Solutions este cu siguranta o provocare.