IoT powered by ALLIED TELESIS — April 11, 2016 at 3:53 pm

Instrumentul open source de dezvoltare pentru construirea de aplicaţii IoT eficiente

by

istock_000000475959smallIBM a lansat un nou instrument de dezvoltare open source pe nume Quarks, care va ajuta producătorii şi programatorii la dezvoltarea de aplicaţii eficiente bazate pe datele senzorilor Internet of Things (IoT).

Quarks se bazează, de fapt, pe produsul IBM Streams, un instrument proprietar oferit de companie pentru procesarea unor cantităţi mari de date în timp real, însă care a fost construit de la început cu scopul de a oferi programatorilor şi producătorilor o unealtă open source de construire aplicaţii peste dispozitivele conectate. Ideea este de a oferi o cale acestor dezvoltatori şi producători de a profita de pe urma datelor în timp real care sunt emise de dispozitive de o manieră simplă şi eficientă.

De exemplu, se poate monitoriza starea de sănătate a unui diabetic prin folosirea unui dispozitiv de tip wearable sau starea în care se află un angajat lucrând în mină sau pe o platformă petrolieră prin folosirea unei căşti de protecţie dotate cu senzori.
Fiecare din scenariile de mai sus, şi multe altele ca ele, implică monitorizarea datelor la nivel de senzor, apoi accesarea şi comunicarea acelor date în timp real către oameni (sau alte dispozitive) care ar putea avea nevoie imediat de informaţii. De exemplu, când casca de siguranţă a unui miner semnalizează o situaţie de nesiguranţă, cei de afară trebuie să afle imediat despre această situaţie. Nu pot exista întârzieri generate de comunicarea datelor către o bază de date mai mare şi compararea lor cu alte date.
Chiar dacă aceste programe pot facilita comunicarea rapidă dispozitiv către dispozitiv sau dispozitiv către om, lucrurile nu trebuie să se încheie aici. Astfel de informaţii ar putea fi comunicate şi companiei, pentru o comparaţie la scară mai largă a informaţiilor transmise în timp de dispozitive similare.

În cazul scenariului de natură medicală, cercetătorii ar putea observa cum reacţionează oamenii la un regim de tratament în timp, sau doctorul respectivului pacient ar putea primi date în mod regulat pentru a monitoriza starea generală de sănătate a pacientului.
Mai mult decât atât, ar putea exista şi o legătură cu Watson Health, sistem care poate revizui întreg corpul de date legat de starea medicală monitorizată pentru a oferi feedback pacientului sau doctorului legat de calea corectă de urmare a tratamentului.
Deocamdată, Quarks este la început, însă IBM speră că construiască o adevărată comunitate de companii şi programatori implicaţi în proiect. Obiectivul companiei este ca, în timp, această comunitate open source să prindă contur şi ca acest instrument de dezvoltare să devină o modalitate standard de construire aplicaţii peste astfel de scenarii IoT.

Merită notat în acest context că, ceva mai devreme în cursul anului, Cisco a achiziţionat Jasper Technologies contra sumei de 1,4 miliarde USD, motivul fiind acela că gigantul tehnologic era în căutarea unei soluţii IoT în cloud la nivel enterprise. Această tranzacţie demonstrează că IBM nu este singura mare companie de tehnologie care admite că descoperirea de modalităţi de capturare, stocare şi procesare date IoT reprezintă o mare afacere de viitor.

IBM lansează Quarks ca parte a unei strategii mai largi de înşfăcare a unei cote importante din această afacere de viitor. Timpul va spune dacă acest instrument open source va prinde la utilizatori sau nu, însă merită notat că IBM a trimis o propunere Fundaţiei Apache ca instrumentul Quarks să devină un proiect de tip incubator, ca modalitate de stârnire a interesului.