Expert IT — April 20, 2016 at 8:19 pm

AMF, calea spre IoT

by


Călin Poenaru, Country Manager Allied Telesis
Călin Poenaru, Country Manager Allied Telesis

Gestionarea infrastructurii de rețea este o activitate mare consumatoare de timp, costisitoare, și care, in mod traditional necesita aplicatii scumpe mai ales în cazul rețelelor mari. Situatia devine și mai complicată atunci cînd discutăm despre Cloud Computing și infrastructuri convergente. Valoarea mare adusă de acestea companiei se plătește printr-o complexitate ridicată în termeni de management. Revoluția IoT obligă rețelele actuale să fie mai dinamice și să transporte date la viteze din ce în ce mai mari, de la surse din ce în ce mai multe și mai diversificate. Mai mult aplicațiile și modelele moderne de furnizare de servicii, nu fac altceva decît să crească și mai mult această complexitate.

Allied Telesis răspunde acestor provocări publicînd AMF (Allied Telesis Management Framework™), un modalitate utilă destinată departamentelor de IT pentru gestionarea rețelelor mari și complexe, cu o reducere semnificativă a timpului de administrare și, nu in ultimul rand, a costurilor asociate.

AMF este o tehnologie nativ încorporată în echipamente din portofoliul Allied Telesis, care oferă o valoare reală și imediată, reducând complexitatea proceselor și scăzînd semnificativ TCO-ul. AMF realizează acest lucru (și mai mult) prin:
• gestionarea unificata a oricarui dispozitiv de rețea
• vizualizarea si administrarea grafica a rețelei
• automatizarea sarcinilor și proceselor administrative din întreaga rețea (backup automat, restaurarea și recuperarea funcțională a nodurilor, etc.)
• introducerea de elemente de inteligență, care reacționează la schimbările din cadrul rețelei și, în mod automat, modifică parametrii rețelei.

amf1

Pentru a extinde avantajele aduse de acest mod de gestionare al rețelei dincolo de sistemele proprii, Allied Telesis a largit cadrul AMF catre acele echipamente care se conectează la porturile de date de la marginea rețelei. Aici vorbim, în egala măsură, despre camere de luat vederi sau senzori specializati, echipamente de colectare de date sau actuatoare. Gestionarea acestora se face acum în doua moduri distincte, diferențiate prin gradul de control exercitat asupra echipamentului:
• vizualizare (guest node): este modul in care echipamentul este recunoscut ca fiind conectat și informațiile existente sînt utilizate pentru afișarea lui pe harta integrată a rețelei
• gestionare (agent): este modul în care echipamentul beneficiază de toate avantajele AMF, iar controlul centralizat asupra acestuia este complet.

Rezultatul este un cadru unic și securizat de control, nu doar al echipamentelor de rețea ci și al surselor primare de date facilitînd administrarea eficientă a întregii infrastructuri. In acest fel, dincolo de avantajele de eficiență date de administrarea centralizată, se reduc riscurile de securitate generate de compromiterea configurațiilor sistemelor IoT ce se conectează la infrastructura de comunicații, de cele mai multe ori aflate în număr mare, dincolo de granița IT obișnuită a organizației.