Bizpoint — April 20, 2016 at 6:05 pm

Nevoia reaşează stuctura de cheltuieli IT

by

Aiming US DollarsConform celui mai recent raport Gartner, balanţa cheltuielilor cu IT-ul la nivel global vor creşte uşor în 2016, însă structura acestor cheltuieli va suferi o diferenţiere netă. Creşterile de cheltuieli vor fi evidente în zona centrelor de date, a serviciilor şi a aplicaţiilor software de întreprindere. În acelaşi timp, cheltuielile cu echipamentele, dispozitivele şi telecomunicaţiile vor înregistra scăderi.
Conform prognozei, cheltuielile cu sistemele pentru centre de date vor atinge 175 miliarde USD în 2016, reprezentând o creştere de 2,1% faţă de 2015. Aplicaţiile software de întreprindere vor ajunge să totalizeze 321 miliarde USD, reprezentând o creştere de 4,2% faţă de 2015. În fine, cheltuielile cu serviciile IT sunt aşteptate să atingă 921 miliarde USD, însemnând o creştere de 2,1% faţă de 2015.

În acelaşi timp, piaţa echipamentelor şi dispozitivelor (PC-uri, ultramobile, telefoane mobile, tablete şi imprimante) va scădea cu 3,7% în 2016. Unul din principalele motive este acela că piaţa globală a telefoanelor inteligente se apropie de saturaţie, fapt care are impact direct asupra creşterii.

Conform Gartner, balanţa de ansamblu a cheltuielilor IT va fi pozitivă la sfârşitul lui 2016, marcând o creştere de 0,5%, ceea ce reprezintă o veste mai bună după doi ani consecutivi de balanţă negativă, în principal din pricina întăririi dolarului american. Impactul întăririi dolarului a fost evident mai ales în Europa, motiv pentru care creşterea aşteptată pe bătrânul continent va fi de doar 0,2%.
Previziunile pentru Europa sunt însă ceva mai optimiste pentru 2017. Companiile au continuat să cheltuiască bani atunci când a fost nevoie, cum ar fi în situaţia înlocuirii serverelor îmbătrânite, însă multe dintre ele au trecut la optimizarea IT-ului existent. Practic, se manifestă actualmente, fie şi din pricina neatingerii nivelului de optimism economic de după criza financiară, o schimbare a mentalităţii la nivelul conducerilor companiilor, de la creştere la optimizare de costuri.

Asta nu înseamnă redeschiderea unui drum către piaţa în stagnare din 2001, când cheltuielile în exces efectuate cu IT-ul au dus la reduceri masive de costuri şi la apariţia de redundanţe. Mai degrabă înseamnă, conform firmei de analiză a pieţei, faptul că nimeni nu dispune acum de creşterile necesare de venituri pentru transformarea afacerii în pregătirea mediului digital. Pentru a găsi bani de proiecte digitale, directorii IT trebuie acum să optimizeze IT-ul. Practic, companiile vor fi nevoite să se îndepărteze de la modelul tradiţional de deţinere active IT către folosirea de servicii precum SaaS şi IaaS.