Bizpoint — April 26, 2016 at 12:12 pm

Riscuri asumate pentru viitor

by

microsoftÎn trimestrul trei al anului financiar 2016, Microsoft a raportat venituri nete globale de 3,76 miliarde USD, mai mici cu 1,2 miliarde USD faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015. În ultima declaraţie financiară făcută publică, Microsoft a anunţat că veniturile din produsele comerciale de tip Office şi serviciile cloud au crescut cu 7% după eliminarea efectelor fluctuaţiilor rezultate din diferenţele valutare, vedeta fiind Office 365, din vânzarea careia au rezultat incasari  de 63%.

Veniturile din produse de tip server şi servicii cloud au crescut cu 5% după eliminarea fluctuaţiilor valutare, iar în cadrul acestei grupe, veniturile din platforma Azure au crescut cu 120%. Conform declaraţiilor publice, folosirea platformei de procesare Azure şi a bazei de date Azure SQL a crescut cu peste sută la sută de la un an la altul. De unde au apărut însă scăderile? Conform unei afirmaţii publice făcute de Amy Hood, directorul financiar al companiei, per ansamblu veniturile au fost afectate de investiţiile efectuate în creşterea capacităţilor centrelor de date şi extinderea serviciilor cloud către diverse regiuni geografice, fapt care a dus la scăderea veniturilor operaţionale ale companiei cu 14%.

De ce ar fi importante astfel de rezultate pentru Microsoft şi, prin extensie, pentru întreg universul digital? Deoarece ele demonstrează că gigantul american a intrat în mod hotărât pe calea concurenţei acerbe din zona serviciilor IT la nivel global, fapt care va avea repercusiuni şi asupra României, chiar dacă este dificil de cuantificat amploarea lor în acest moment.

Există şi alte argumente în sprijinul afirmaţiei de mai sus. Recent, Microsoft a început să-şi pună în aplicare strategia de poziţionare a serviciilor sale cloud ca parte componentă cheie a universului Internet of Things prin anunţul disponibilităţii publice a Azure IoT Hub. Satya Nadella, CEO-ul companiei, a anunţat, de asemenea, că Microsoft lucrează intens la transformarea Office 365 într-un serviciu de productivitate şi comunicaţii de clasă mondială. Asta înseamnă deschiderea Office 365 către transformarea într-o platformă de dezvoltare. În fine, compania americană a decis să deschidă aplicaţia Skype pentru dezvoltatori, ca aceştia să o folosească drept platformă pentru dezvoltarea de viitoare interfeţe grafice pentru aplicaţii.

Un risc asumat de scădere temporară a veniturilor? În mod cert, da. Cu toate astea, Microsoft pare să fi înţeles că, fără un asemenea risc asumat acum, viitorul nu pare deloc roz într-un univers împins de la spate de imperativul digitizării. În fond, supravieţuitorul adevărat este acela care învaţă din greşelile trecutului şi caută permanent să nu le mai repete.

de Bogdan Marchidanu