IoT powered by ALLIED TELESIS — May 10, 2016 at 5:12 am

Clădiri mai eficiente cu ajutorul Internet of Things

by

PrintTehnologiile dedicate clădirilor inteligente devin foarte căutate odată cu demonstrarea faptului că acestea eficientizează administrarea acestora și reduc costurile de întreținere. Cu ajutorul soluțiilor dezvoltate prin Internet of Things (IoT), clădirile devin inteligente prin eficientizarea consumului de energie, a confortului și siguranței ocupanților. In acest sens, Intel a definit 5 principii ale IoT pentru tehnologiile clădirilor inteligente.

 

Edge-to-Cloud este primul principiu care livrează serviciile critice cu ajutorul dispozitivelor dedicate către companii pe tot globul.

Mobilitatea este al doilea principiu care ajută administratorii clădirilor să vizualizeze informațiile operaționale oriunde, cu ajutorul dispozitivelor mobile.

Analiza datelor este al treilea principiu, cu ajutorul căruia se generează rapoarte detaliate care pot ajuta de exemplu la reducerea consumului de energie.

Penultimul principiu este legat de siguranța și administrarea sistemelor, ajutând administratorii să utilizeze tehnologiile într-o manieră de cloud total sigură.

Ultimul principiu este relevanța datelor colectate, utilizată pentru abilitatea clădirilor de a se adapta în timp real la necesitățile ocupanților.

Majoritatea clădirilor mici și medii nu au beneficiat de sisteme inteligente de management datorită lipsei echipamentelor accesibile din punct de vedere al costurilor. Soluțiile low-cost au devenit mult mai fiabile și populare, senzorii, routerele, sistemele de control distribuit și analiza in cloud fiind accesibile tuturor dezvoltatorilor. Echipamentele permit colectarea informațiilor de la senzori și elemente de acționare, utilizând informații precum utilizarea zonelor clădirilor. Intel a dezvoltat routerul dedicat serviciilor IoT, care utilizează procesoare Quark SoC sau Atom. Alte routere bazate pe Intel sunt Eurotech ReliaGATE 15-10, Elitegroup Computer Systems GQS-QX, AAEON AIOT-X1000 sau routerele dedicate IoT ale Dell.

Soluțiile bazate pe principiul Intel Edge-to-Cloud sunt implementate de mai mulți integratori de sisteme precum Accenture, Booz Allen Hamilton, HCL Technologies, IBM Global sau NTT DATA, care oferă administratorilor de clădiri o gamă largă de soluții bazate pe IoT. Clădirile devin mai inteligente și auto-administrate prin îmbunătățirea eficienței energetice a sistemelor de iluminat și ventilație, precum și prin administrarea corelată a spațiilor dedicate ocupanților (de exemplu locuri de parcare). Ecosistemul propus de Intel lucrează prin asigurarea, analizarea, administrarea și conectarea tuturor dispozitivelor din clădiri utilizând arhitectura hardware Intel, dar și soluțiile software dezvoltate de companie. În afară de inteligența interconectată, soluțiile lucrează pentru a fi compatibile cu o gamă largă de echipamente și sisteme, indiferent de cost sau producător.

Soluția de la Intel utilizează un pachet hardware-software integrat și compatibil, pornind de la Intel IoT Gateway. Sistemele utilizează procesoare Quark X1000, Atom E3800, Intel Core și Intel Xenon, toate dezvoltate pentru performanță, atât în procesarea datelor cât și în procesarea grafică și media. Soluțiile software rulate utilizează sisteme de operare pentru lucrul in timp real, precum Wind River VxWorks, Wind River Linux sau platforma cloud IoT Wind River Edge Management. Infrastructura de rețea este administrată cu ajutorul Carrier Grade Profile pentru Wind River Linux și Intel Datacenter Manager. Ambele oferă parametri de bază precum utilizarea energiei, monitorizare, securitate și cloud.

Nu în ultimul rând, soluțiile de securitate își au rolul bine stabilit, fiind utilizate soluții de la McAfee. Soluțiile de la McAfee mențin integritatea sistemelor prevenind rularea oricărui cod neautorizat, prin utilizarea unei liste de coduri autorizate, actualizată dinamic.

de Andrei Marian