IT in World — May 24, 2016 at 9:56 am

Inițiativa Europeană pentru Cloud – o perspectivă pozitivă pentru cloud în Europa

by

iStock_000001476843SmallDatele sunt petrolul economiei digitale în secolul 21 iar cloud-ul este motorul care o face să funcționeze. Europa trebuie să se asigure că motorul ei digital funcționează corect pentru a culege roadele inovațiilor viitoare bazate pe exploatarea datelor și internetul lucrurilor.

Comisia Europeană propune plasarea Europei în poziția de leader mondial în economia digitală cu recenta comunicare a Inițiativei Europene pentru Cloud. Inițiativa, care este parte a strategiei europene pentru o piață unică digitală, propune investiții în sectorul de știință și cercetare și crează infrastructura necesară pentru a folosi și a transmite pe scară largă datele rezultate din cercetarea științifică.

Dezvoltarea unui Cloud European Deschis pentru Știință

Dezvoltarea unui cloud european deschis pentru știință va oferi cercetătorilor și profesioniștilor din domeniul științei un loc în care vor putea să stocheze, să transmită și să refolosească datele. Inițiativa va stabili bazele pentru dezvoltarea inovațiilor viitoare bazate pe date în Europa. Anticipăm că dezvoltarea unui cloud deschis pentru știință va servi ca un model de cloud pentru sectorul privat și public și salutăm planul Comisiei de a extinde baza de utilizatori în timp către industrie și guverne.

Acesta va fi un pas important deoarece Comisia trebuie să se asigure că eforturile se concentrează pe creșterea economică viitoare pentru a construi o industrie cloud puternică în Europa. Trebuie să ne asigurăm că cererea pentru soluții cloud continuă să crească în piața europeană și că adopția serviciilor cloud este încurajată în industrii verticale cum ar fi sectorul financiar, bancar, sănătate, agricultură.

Adopția serviciilor cloud în întreprinderile mici și mijlocii europene trebuie să fie încurajată în continuare. Disparitățile în gradul de adopție cloud între țările europene, diferențele de cadru legislav, multitudinea de limbi vorbite precum și lipsa competențelor digitale, fac dificil pentru furnizorii europeni de cloud să își vândă serviciile de la o țară la alta și să se dezvolte peste granițele naționale în interiorul pieței europene. Furnizorii europeni de cloud au nevoie de sprijin legislativ coordonat pentru a se dezvolta pe piața internă, pentru a impune încredere în fața utilizatorilor și pentru a crește gradul de conștientizare asupra beneficiilor soluțiilor cloud.

Sprijinul Comisiei Europene este important din acest punct de vedere, pentru a ne asigura că furnizorii europeni de cloud conduc în cursa globală a inovației tehnologice în sectoare în curs de formare cum ar fi orașele inteligente, autovehicule conectate, transporturi inteligente.

Dezvoltarea Infrastructurii Europene de Date

Inițiativa europeană pentru cloud se focalizează pe construirea de rețele de mare viteză și capacități de procesare de înaltă performanță. Un centru european pentru date este un punct bun de plecare pentru construirea unei infrastructuri puternice de procesare și folosire a datelor în Europa. Fie că este vorba de procesarea în timp real a datelor provenite de la senzori inteligenți sau de aplicații care conectează date din mai multe surse, avem nevoie de infrastructura și de cadrul care să ne permită sa folosim în mod inteligent aceste cantități mare de date.

Cu toate acestea, încrederea este o problemă crucială atunci când e vorba de folosirea și transmiterea datelor. Furnizorii și consumatorii trebuie să aibă încredere să adopte noile tehologii. Numai lucrând cu sectorul public și privat pentru a dezvolta încrederea în noile tehnologii, punând la dispoziție un cadru legislativ clar în ce privește securitatea, protecția datelor și dezvoltând mai departe schemele de certificare specifice serviciilor cloud, putem să ne asigurăm ca adopția cloud nu mai este privită cu neîncredere și ca soluțiile cloud devin prima opțiune a consumatorilor care adoptă noi soluții sau care își migrează soluțiile existente de la modelul tradițional la modelul cloud.

Creșterea încrederii în cloud prin certificare și standarde

Dezvoltarea unor standarde clare pentru interoperabilitatea în cloud portabilitatea datelor și contractele privind nivelul serviciilor vor asigura certitudine și transparență atât pentru furnizorii de cloud cât și pentru consumatori. Aceste măsuri ar trebui să fie completate prin implementarea Reglementării Generale Europene pentru Protecția Datelor, Directiva pentru Securitatea Rețelelor și a Informației și Inițiativa privind Libera Circulație a Datelor care va fi comunicată la sfârșitul anului 2016.

Un cadru legislativ clar și standarde larg acceptate, adaptate erei digitale, permite furnizorilor de cloud să continue să inoveze și vor da încredere utilizatorilor să adopte soluții cloud. Perspectivele pentru piața europeană de cloud computing sunt pozitive, însă trebuie să ne asigurăm că sunt îndeplinite condițiile pentru dezvoltarea unui ecosistem european puternic de cloud, a unei industrii europene puternice de cloud și că adopția serviciilor de cloud în Europa continuă să crească în ritm ascendent.