INTERVIU — May 30, 2016 at 6:16 am

Pionierat prin inovaţie permanentă

by

3_876Prezent pentru a susţine o prezentare în cadrul IDC Security Roadshow, Adrian Danciu, Director Regional Europa de Sud-Est la Fortinet, a discutat cu revista Club IT&C despre conceptul de securitate integrată promovat la nivel global, şi implicit în regiunea Europei de Sud-Est, de către producătorul american de soluţii de securitate.

Club IT&C: Aţi anunţat în cadrul IDC Security Roadshow o nouă abordare privind securitatea din partea Fortinet. De ce o nouă abordare şi în ce constă ea?
Adrian Danciu: Din ceea ce vedem că se petrece pe piaţă, din ceea ce vedem că întreprind persoanele rău intenţionate, s-a constatat că abordarea tradiţională privind securitatea, aşa cum o vedeau companiile specializate în trecut, nu mai este eficientă. Din acest motiv este nevoie de o abordare diferită, în care soluţiile de securitate trebuie integrate.
Trebuie urmărite trei zone, anume partea de prevenţie, care este cunoscută de toată lumea, zona de detecţie a atacurilor necunoscute şi, ulterior, zona de protecţie pentru atacuri ulterioare în cazul în care a avut loc un atac. Ca atare, am definit un
concept, denumit ATP Framework, de la Advanced Threat Protection Framework, în cadrul căruia zona de prevenţie, zona de detecţie şi zona de mitigare răspuns sunt integrate în soluţiile noastre de protecţie oferite pieţei. Fortinet a fost un vizionar de la început în acest domeniu, aşa cum a fost şi în anii 2000, când a lansat conceptul Unified Threat Management, care ulterior s-a diversificat în Next Generation Firewall, şi aşa mai departe. Totdeauna am fost puţin în faţa pieţei, anticipând oarecum că metodele tradiţionale de securitate nu sunt suficiente şi este nevoie de o abordare diferită pentru a avea o protecţie eficientă.

Club IT&C: Ceea ce faceţi presupune riscul pionierului. Cum răspunde piaţa la riscurile pe care vi le asumaţi?
Adrian Danciu: Din fericire, piaţa răspunde foarte bine. Piaţa vede ce se petrece în alte părţi. România, în general, este cam în valul doi-trei de abordare a diferitelor tehnologii. Din păcate, ceea ce se întâmplă în Statele Unite din punct de vedere al atacurilor cibernetice se întâmplă în întreaga lume.
De ce? Deoarece în cadrul acestui război cibernetic nu există graniţe. Pur şi simplu, cineva poate să atace din fotoliul de acasă o companie aflată în partea opusă a lumii.
Văzând astfel de ameninţări cibernetice, piaţa îşi doreşte soluţii eficiente. Nu contează că noi suntem pionieri. Dacă soluţiile sunt eficiente, atunci de ce să nu fie adoptate? Iar noi suntem extrem de transparenţi în această privinţă. În momentul în care clienţii doresc să vadă o tehnologie, oferim proof-of-concept sau demo-uri împreună cu inginerii noştri, astfel încât clienţii să se convingă de eficienţa soluţiilor.
Club IT&C: Extindeţi acest concept de protecţie integrată şi dincolo de graniţele României?
Adrian Danciu: Categoric. Fortinet este o companie americană cu prezenţă în întreaga lume. Biroul din România coordonează întreaga Europă de Sud-Est.
De aceea, pot să vorbesc din punct de vedere al conceptului dintr-o perspectivă regională. Acest concept este abordat de Fortinet la nivel global.

Club IT&C: Aveţi proiecte de cibersecuritate iniţiate în România şi extinse la nivel regional?
Adrian Danciu: Da, pentru companiile care au sediul central în România şi care s-au extins în regiune. Nu este vorba de companii foarte cunoscute, dar sunt companii care au plecat din Bucureşti şi s-au extins în Bulgaria, în Croaţia, şi aşammai departe. Fortinet practic poate oferi acelaşi nivel de securitate, indiferent de mărimea companiei. Dacă sediul central din Bucureşti are nevoie de protecţie, iar sediul din Bulgaria, să spunem, este mai mic, nevoia de securitate este similară în ambele situaţii. Există soluţii de securitate adaptate fiecărui tip de companie.
Diferenţa între soluţiile noastre este dată de capacitatea de procesare, astfel încât, în cazul unei companii mai mici, se alege o soluţie mai mică ca dimensiuni, în cazul unei companii mai mari se alege o soluţie de mai mari dimensiuni.

Club IT&C: Fortinet a fost o companie pionier în anii 2000 şi este companie pionier acum. Care va fi următoarea zonă de pionierat?
Adrian Danciu: Nu mi-am luat globul de cristal cu mine, dar ce vă pot spune este că Fortinet investeşte extrem de mult în zona de cercetare. Avem peste 300 de brevete în zona de securitate deja recunoscute și aproximativ 250 de brevete în aşteptare. Inovăm permanent în securitate, venim cu concepte noi, anticipăm ameninţările cibernetice şi încercăm să fim cu un pas înaintea persoanelor rău-intenţionate. Avem centre de cercetare şi de excelenţă peste tot în lume. Inovăm permanent, deoarece fără inovaţie nu putem rămâne pionieri.
Club IT&C: Vedeţi inteligenţa artificială ca fiind una din zonele de inovaţie în domeniul securităţii?
Adrian Danciu: Da, categoric da. Numai că, în cazul inteligenţei artificiale trebuie să existe şi sisteme de protecţie, deoarece orice dispozitiv este într-un fel sau altul conectat la alt sistem. Şi atunci orice dispozitiv conectat la internet trebuie protejat deoarece el însuşi devine o posibilă poartă de pătrundere a atacurilor cibernetice.