INTERVIU — June 2, 2016 at 11:13 am

Mihnea Dumitru, Orange: Soluția de Business Internet Security – Eficiență, simplitate și economie pentru controlul și securitatea traficului de internet

by

DSC_0012Companiile din România își pot securiza conexiunile la Internet și își pot proteja datele de atacuri și intruziuni externe. Despre securitatea informațiilor transmise pe internet, precum și protecția datelor companiei, ale angajaților și vizitatorilor, împotriva atacurilor cibernetice, atunci când aceștia accesează internetul, am discutat cu Mihnea Dumitru, Convergent Marketing Manager la Orange România.

Club IT&C: Securizarea conexiunilor la Internet și protejarea datele companiei sunt două deziderate importante pentru companii. Cum răspunde Orange acestora?
Mihnea Dumitru: Securitatea și confidențialitatea datelor sunt cele mai importante principii de care ținem cont în dezvoltarea produselor pentru companii și sunt, în acelasi timp, diferențiatori de care clienții țin cont când aleg o conexiune Internet sau o soluție de acces Wi-Fi pentru angajați, de exemplu. Ca organizație suntem certificati 270001, dar mai important este că principiul după care acționăm este “security by design”, în care securitatea nu este adaugată după finalizarea conceptului de serviciu, ci este
parte integrantă a lui. Considerăm pretul pe care o companie îl plătește atunci când utilizează un serviciu de comunicații nesigur poate fi mult mai mare decat costul unui abonament lunar pentru un serviciu profesional de securitate ciberbetică, deoarece atacurile informatice pot aduce o afacere în colaps sau informațiile sustrase pot crea pierderi financiare consistente. Nu ne putem baza pe faptul că o anumită vulnerabilitate nu va fi descoperită sau că există resurse și informații ale noastre sau ale clienților noștri care nu sunt suficient de importante pentru a fi exploatate în mod malițios. Și chiar și în cazul utilizării unei soluții adecvate pentru securitate cibernetică, rămâne în continuare problema celei mai importante breșe potențiale de securitate – proprii angajați. Odată cu lansarea Business Internet Security, oferim răspunsuri la toate aceste probleme. Iar aici avem câteva răspunsuri foarte eficiente odată cu lansarea Business Internet Security.

Business-Internet-Security-un-nou-serviciu-OrangeClub IT&C: Cum ajută soluția Business Internet Security administratorii de rețea?

Mihnea Dumitru: Am stat aproape de clienții care folosesc serviciul, pentru a întelege cum îl folosesc și a-i ajuta să beneficieze de cât mai multe din facilitățile pe care le oferă. O primă observație este tocmai varietatea aplicabilităților.
Avem administratori de rețea care au ales să externalizeze complet securitatea acceselor Internet către Orange, și doar urmăresc rapoartele periodice pe care le primesc de la noi, dar și administratori care acceseaza zilnic interfața web pentru a reconfigura filtrele aplicate pe traficul mobil, sau care au ales Business Internet Security pentru serverele virtuale găzduite la noi. În orice caz, numitorul comun este format din trei factori: eficiență – pentru că soluția oferă un răspuns rapid la o mare parte din problemele de securitate cu care se confruntă un administrator de rețea, simplitate – pentru că activarea și administrarea sunt foarte ușoare, și economie – pentru că oferim o putere de procesare imensă la un cost mult mai bun decât soluțiile alternative.

Club IT&C: Ce ofertă există pentru companiile fără experți în securitate? Pot IMM-urile să externalizeze componenta de securitate către Orange?

Mihnea Dumitru: În cazul Business InternetSecurity, încă de la început ne-am propus să acoperim nevoile unui segment cât mai mare de clienți, pornind de la cei care au deja servicii de Internet fix și mobil de la Orange. Dacă nu există experți în securitate în cadrul companiei, nu este nici o problemă, pentru că noi putem prelua consultanța, configurarea, monitorizarea și îmbunătățirea permanentă a politicilor de securitate. Aceste componente sunt disponibile și individual, dar sunt incluse implicit în pachetul Professional. În plus, oferim servicii de audit și teste de penetrare. Fără excepție, am reușit de fiecare dată să creștem nivelul de securitate și cunoștințe al companiilor cu care am lucrat, indiferent de dimensiunea lor și nivelul de la care am pornit.

Club IT&C: Criptarea a devenit o necesitate în industria tehnologiei. Oferta Orange cuprinde și astfel de servicii?

Mihnea Dumitru: Desigur, în paralel cu dezvoltarea portofoliului de soluții pentru securizarea dispozitivelor, precum și pentru controlul și filtrarea traficului prin internet, continuăm să investim în soluțiile de criptare și transmitere de informații punct-la-punct. Deși vedem tot mai mulți clienți care optează pentru soluțiile de filtrare și curățare a datelor în cloud, chiar în momentul în care acestea sunt în tranzit și înainte să ajungă la destinație, soluțiile VPN fixe sau mobile rămân necesare pentru informațiile sensibile sau critice.

Club IT&C: Cum vedeți evoluția viitoare în domeniul securității cibernetice și care sunt factorii care o determină?

Mihnea Dumitru: Securitatea cibernetică nu este un domeniu nou, dar în ultimii 2 ani a cunoscut un avânt deosebit datorită conexiunilor tot mai rapide, a integrării online-ului în rutina zilnică, aplicațiilor care au transformat dispozitivele mobile într-un fel de extensie a creierului oamenilor, comunităților virtuale. Toți acești factori au făcut ca informațiile despre oameni să devină un produs tranzacționabil.
Colectarea și utilizarea de astfel de informații nu doar că dau valoarea multora dintre companiile de tehnologie, dar au atras și numeroși actori care caută să le utilizeze în scop malițios.
În privința companiilor, tehnologiile digitale oferă oportunități fără precedent de eficientizare a costurilor, de îmbunătățire a relației cu clienții și de adaptare rapidă la nevoile în schimbare ale pieței. Dispozitivele și aplicațiile mobile pentru afaceri permit angajaților să colaboreze și să acceseze resursele și informațiile companiei de oriunde.
Virtualizarea serverelor și stocarea informațiilor în cloud simplifică accesul la date și reduc costurile necesare unei infrastructuri IT performante.
O altă evoluție tehnologică ce va marca viitorul imediat este trecerea la Internet of Everything. Primii pași sunt vizibili în companiile românești, prin prezența tot mai mare a soluțiilor Machine to Machine. Echipamentele se conectează între ele și iau decizii fără a mai fi necesară intervenția unui om, ducând la revoluții în sectoare care erau practic neschimbate de zeci de ani. Apar jucători noi în agricultura eficientă, care folosesc senzori și sisteme de irigații conectate pentru a deschide alimentarea cu apa doar atunci când este nevoie. În industrie, procesele de lucru sunt automatizate, iar fiecare produs poate fi urmărit în timp real. Rețele de vendomate conectate concurează comerțul traditional și devin tot mai profitabile pentru că permit optimizarea strategiei de preț, a stocurilor și a efortului de realimentare. Poate și mai important este potențialul imens în administrația publică locală, sistemele de sănătate și învățământ. Parcările și mijloacele de transport pot colabora cu cetățenii pentru a le oferi o experiență mai plăcută iar îngrijirea medicală și instruirea pot fi mult mai eficiente atunci când sunt personalizate prin urmărirea exactă a evoluției fiecăruia. Sunt doar câteva exemple despre cum soluțiile IoT vor schimba lumea. Însă dacă nu le implementăm cu atenție, putem genera breșe de securitate pe care actorii rău intenționați sunt pregătiți să le exploateze.

Toate soluțiile IT&C amintite mai sus fac parte din portofoliul Orange. Și, în fiecare dintre ele, am inclus elemente care să anticipeze, prevină și trateze vulnerabilitățile și riscurile de securitate, atunci când apar.