Data Center / Storage — June 10, 2016 at 7:53 am

Rezolvarea problemelor performanței în stocare

by
storage
Medii de stocare flash

Deși pare o sarcină ușoară, alegerea unei matrice de stocare unde vor fi implementate aplicații este una delicată, de care depinde performanța întregului mediu al aplicațiilor implementate. Deși noile medii de stocare flash au performanțe mult mai ridicate pentru IOPS (Input-Output Operations Per Second), selectarea unui mediu de stocare performant depinde și de scopul pentru care va fi utilizat.

Pentru selectarea celui mai bun mediu de stocare, există un set de 5 criterii de bază, care trebuie analizate în momentul achiziției.

  1. Distribuirea fișierelor și blocurilor în funcție de dimensiune este un prim aspect principal, contând pentru că stocarea, mai ales cea flash, este optimizată pentru anumite dimensiuni de bloc. Astfel, o alegere greșită poate duce la latențe. De asemenea, deși anumite aplicații sunt concepute pentru a funcționa la dimensiuni fixe de bloc, acestea utilizează dimensiuni diverse, schimbându-se în timpul rulării.
  2. Problemele de compresie și de duplicare a datelor pot influența de asemenea operarea optimă în jurul valorii unei dimensiuni de bloc, în funcție de furnizorii soluțiilor. Astfel, procesarea va necesita mai multă frecvență a procesorului, având un efect de cascadă asupra latenței.
  3. Soluțiile cu împărțire egală a proceselor și a încărcării trebuie să fie prioritare. În special în cazul soluțiilor cu hard disk cu platane, pot exista zone cu erori în timp. Aceste zone pot să apară și în cazul hard diskurilor flash, ca puncte fierbinți. Apariția acestor probleme poate duce la blocaje ale aplicațiilor, uzuri excesive și încărcare nejustificată în timpul rulării.
  4. Combinarea aleatorie și secvențială a datelor este un alt factor important, care influențează în special serverele și desktop-urile pentru virtualizare, ducând la blocări cauzate de randomizarea extremă a proceselor. Totuși aceste influențe pot fi prezise greu, fiind descoperite de obicei cu ajutorul instrumentelor de monitorizare.
  5. Problemele de date și metadate trebuie luate în calcul în contextul proporțiilor diferite în funcție de aplicațiile rulate de server. Odată cu creșterea volumului de date procesate, crește solicitarea citirii informațiilor care duce la o procesare mult mai lentă.

Este clar că problemele de performanță nu pot fi rezolvate doar prin selectarea celor mai bune soluții de stocare, dar acestea joacă un rol vital în performanța aplicațiilor, mai ales în contextul dezvoltării sistemelor cloud computing care conțin volume largi de date nestructurate.

de Andrei Marian