Data Center / Storage — July 4, 2016 at 8:00 am

De la SQL la NoSQL

by
61885822
61885822

NoSQL este noul limbaj adoptat pentru bazele de date care procesează seturile de date pe care le utilizează multe aplicații la nivel de web. Bazele de date NoSQL utilizează un model flexibil, care nu mai este bazat pe RDBMS (sistemul tradițional de management al bazelor de date), ducând la un mod mai simplu de organizare a unor cantități mari și variate de date, care se schimbă în timp.

Bazele de date NoSQL oferă o scalabilitate nelimitată cu performanțe importante, împărțind nodurile în toată baza de date, indiferent cât de mare ar fi aceasta. În acest context, toate bazele de date NoSQL vor suporta Hadoop, un eco-sistem open source pentru procesarea paralelă masivă pentru baze mari de date în cadrul clusterelor a mii de servere. Administratorii de sisteme vor trebui doar să crească puterea din hardware sau cloud pentru ca resursele acestora să facă față noilor procese. Unele procese din baza de date pot dura ore pentru procesare, în timp ce utilizând baze de date NoSQL distribuite prin clustere Hadoop, procesele pot fi realizate în doar câteva minute. Deși bazele de date tradiționale bazate pe RDBMS încă domină piața, bazele NoSQL își fac loc in general în medii care necesită o procesare rapidă și de mare viteză, precum un serviciu de streaming video. Termenul NoSQL nu este unul nou, fiind utilizat încă de la sfârșitul anilor 1990, cu unele modele care stau la baza acestuia dezvoltate chiar mai devreme.

Conform dezvoltatorului Couchbase, NoSQL a intrat pe piață la un nivel redus la mijlocul anilor 2000, urmând ca deja în 2010 NoSQL sa fie utilizat pentru aplicații critice, necesitând deja garanții de performanță. În prezent, NoSQL este utilizat pentru gestionarea bazelor de date ale unora din cele mai mare magazine de date din lume pentru aplicații precum rețele sociale, analiza datelor de la senzori și analiza pieței de valori. Ca produse, NoSQL face parte din categoria open source, MongoDB dominând piața cu un număr de aproximativ 400 mii de implementări.