Evenimente — July 15, 2016 at 10:56 am

Drona românească Hirrus a participat la exercițiul NATO Unified Vision 2016

by

hirrusLa doi ani de la ultima activitate de același tip, o echipă din România a fost invitată să participe cu Hirrus UAV din nou la un exercițiu JISR (Joint Intelligence Surveillance and Recconnaissance) din seria Unified Vision, cel mai important și de anvergură exerciţiu NATO din istoria sa, în domeniile colectării de informaţii, supravegherii și recunoașterilor realizate cu ajutorul avioanelor fără pilot şi tehnologiei de vârf specifice, organizat recent în Germania. Cei mai prestigioși integratori de sisteme și producători de tehnologie ISR din 17 țări au luat parte la eveniment, pentru un schimb de know-how în cadrul unor demonstrații practice, realizate în colaborare de către participanți. Exercițiul a avut ca obiectiv susținerea decizională în cadrul Centrelor de Comandă și Control NATO.

Evenimentul a reunit peste 400 de participanți care au lucrat și comunicat într-un mediu distribuit din 10 locații diferite, pentru a aborda rapid amenințările reprezentate în scenarii complexe.

Hirrus a zburat în zona Ilfov, fiind coordonat în timp real din Germania de către Bogdan Nedelcu, Head of Strategic Projects Teamnet Group: “Exercițiul de integrare cu industriile IT și robotică s-a dovedit o experiență reușită. Deși, focusul nostru de activitate e reprezentat de sectorul civil, Hirrus a demonstrat încă o dată capacitatea de a identifica și furniza date în timp real în noi zone, îndeplinind cele mai exigente standarde. Echipa noastră a “pus în scenă” activități pe teme de actualitate, astfel, fiind una dintre cele mai apreciate demonstrații live de către participanți.”

Demonstrația Hirrus a vizat două tipuri de aplicații: una de supraveghere și facilitare acțiuni și, cea de-a doua, de protecție a unui convoi VIP. În cadrul exercițiului, au fost urmărite: capacitatea sistemelor UAV de detectare și urmărire a țintelor în mișcare, monitorizarea unor suprafețe mari pentru a identifica mișcări suspecte de convoaie și identificarea unor activități ce prezintă un potențial pericol în arii dens populate.

Dr. Timm Ohlhof, Chairman of Study Group 210 în cadrul NATO Industrial Advisory Group (NIAG) a declarat: „Hirrus a fost operat cu succes pe parcursul a 5 zile în cadrul exercițiului, chiar și în ciuda vremii nefavorabile. Sistemul a avut o foarte bună vizibilitate în cadrul comunității NATO JISR, demonstrând o performanță extraordinară și pe parcursul Zilei dedicate Distinșilor Vizitatori. Teamnet a avut o contribuție esențială în cadrul exercițiului NATO JISR și a reprezentat România cu succes.”

De asemenea, Agenţia NATO pentru Comunicaţii şi Informatică (NCI Agency) a precizat pe site cu privire la exercițiul UV16: “Printre locații, s-au numărat Canada, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. RQ-4 Block 30 Global Hawk, drona românească Hirrus şi avionul belgian B-Hunter au realizat zboruri de tip remote, în timp real.”

Postul de comandă pentru acest exercițiu a fost găzduit de Centrul de Pregatire al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Germania.