Data Center / Storage — September 15, 2016 at 5:12 pm

Serverele IBM Linux sunt menite să accelereze inteligenţa artificială, învăţarea profundă şi analiza avansată a datelor

by
Server IBM Power LC
Server IBM Power LC

Noua serie de servere IBM sunt menite îmbunătăţirii fluxurilor cognitive de lucru şi eficientizării centrelor de date. Dispunând de un nou cip, linia de servere bazate pe Linux încorporează inovaţii ale comunităţii OpenPOWER care furnizează nivele mai bune de performanţă şi eficienţă sporită de procesare faţă de oricare alte servere bazate pe x86.

Dezvoltate în mod colaborativ cu unele din companiile tehnologice de frunte din lume, noile sisteme Power sunt proiectate pentru stimularea inteligenţei artificiale, a nivelelor profunde de învăţare, a analizelor de date de mare performanţă şi a altor fluxuri de lucru încărcate, cele care pot ajuta afacerile şi furnizorii de servicii cloud să economisească bani din punct de vedere al costurilor centrelor de date.

Cele trei sisteme noi sunt o extindere a portofoliului de servere Linux IBM, compus din linia specializată de servere IBM dezvoltată în cooperare cu membri ai Fundaţiei OpenPOWER. Noile servere se alătură liniei de produse Power Systems LC, proiectată pentru depăşirea performanţelor serverelor x86 într-o suită mare de fluxuri de lucru intensive din punct de vedere al datelor.

“Informaţiile pentru utilizatori şi valoarea pentru afaceri care pot fi generate prin intermediul analizei avansate de date, a proceselor de învăţare de către maşini şi al inteligenţei artificiale sunt tot mai limitate de performanţe. Procesarea accelerată a datelor, care poate stimula cu adevărat încărcări de lucru de tip big data, va deveni element fundamental în era cognitivă”, a spus Doug Balog, general manager POWER, IBM Systems. „Pe baza inovaţiilor OpenPOWER de la parteneri precum NVIDIA, noile noastre servere OpenPOWER Linux cu POWERAccel determină un nou standard pentru aceste fluxuri de lucru, prin comparaţie cu serverele bazate pe procesoare x86”.

Cea mai avansată platformă de accelerare din industrie va alimenta era cognitivă 

Progresele industriale, incluzând aici inteligenţa artificială, maşinile fără pilot uman, protecţia contra fraudelor în timp real şi dezvoltarea de medicamente vitale pentru salvarea de vieţi necesită noi nivele de putere de procesare. Pentru adresarea cu succes a acestei nevoi, IBM a adoptat o abordare de tip dezvoltare deschisă din punct de vedere al proiectării sistemelor, în scopul de a obţine avantaje mai depline din tehnologiile de accelerare.

IBM a colaborat cu lideri din industria de tehnologie din cadrul Fundaţiei OpenPOWER pentru reproiectarea radicală a platformei la nivel de cip şi de sistem, încorporând utilizarea unei game largi de acceleratori pentru obţinerea unor nivele mai bune de performanţe față de cele disponibile în cazul serverelor tradiţionale. Cu ajutorul unei familii de inovaţii interconectate cunoscută la modul colectiv cu numele de POWERAccel, colaboratorii din cadrul ecosistemului OpenPOWER vor continua să dezvolte sisteme şi alte soluţii pe platforma POWER care sunt optimizate pentru aplicaţii accelerate.

Un rezultat major al colaborării deschise este noul sistem IBM Power S822LC pentru serverul High Performance Computing. Dispunând de un procesor nou proiectat, IBM POWER8 cu NVIDIA NVLink, noul sistem oferă inovaţie disponibilă doar pentru arhitectura deschisă POWER. Noul sistem conectează direct noul procesor IBM POWER8 cu grafica NVIDIA Tesla P100 Pascal GPU prin intermediul NVIDIA NVLink, o modalitate de interconectare de mare viteză, bidirecţională şi eficientă energetic. NVIDIA NVLink este încorporată la nivelul compuşilor de siliciu în design-ul global al sistemului. O astfel de îngemănare strânsă între tehnologiile IBM şi NVIDIA permite datelor să se deplaseze cu o viteză de cinci ori mai mare decât pe un sistem bazat pe x86.

„Modelul deschis şi colaborativ al Fundaţiei OpenPOWER a propulsat inovaţia sistemelor de o manieră importantă, odată cu lansarea IBM Power System S822LC pentru High Performance Computing”, a declarat Ian Buck, VP Accelerated Computing la NVIDIA. „NVIDIA NVLink oferă integrare strânsă între unitatea de procesare POWER şi grafica NVIDIA Pascal şi conexiune de bandă îmbunătăţită de la GPU la GPU, pentru accelerarea timpului de obţinerea de informaţii relevante în cazul multora dintre aplicaţiile critice ale zilelor noastre, precum analiza avansată de date, procesele de învăţare maşină şi inteligenţa artificială”.

Anticipând lansarea acestei premiere tehnologice din cadrul industriei, mai multe companii, organizaţii din domeniul cercetării şi autorităţi guvernamentale au pre-testat sistemele şi au dat comenzi. Printre primele astfel de entităţi care vor primi produsele se numără o mare corporaţie multinaţională de retail şi Laboratorul Naţional Oak Ridge al Departamentului American de Energie (ORNL), precum şi Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (LLNL).

ORNL şi LLNL vor utiliza noile sisteme ca platformă de dezvoltare pentru optimizarea aplicaţiilor în scopul obţinerii de avantaje din folosirea tehnologiei de interfaţare NVIDIA NVLink built-in. Sistemele vor sluji ca suport de testare anticipativă pentru aplicaţii sofisticate în dezvoltare pentru Summit şi Sierra, supercomputerele de generaţie următoare pe care IBM se aşteaptă să le livreze ORNL şi LLNL în 2017.

Costuri reduse, concentrare a serverelor

Pe deplin compatibile în medii cloud bazate pe Linux, serverele Power LC de la IBM sunt optimizate pentru aplicaţii intensive de date şi pot furniza eficienţă superioară a centrelor de date. Noile servere pot fi achiziţionate la preţuri mai mici şi pot furniza cu până la 80% mai multe performanţe per dolar cheltuit, faţă de sistemele bazate pe x86. O astfel de eficienţă permite companiilor şi furnizorilor de servicii cloud să scadă costurile şi să concentreze activitatea în centrele de date.