IT in World — October 15, 2016 at 3:38 pm

Grupările teroriste ar putea lansa arme cibernetice

by
Atac cibernetic
Atac cibernetic

Eugene Kaspersky, CEO al companiei producătoare de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab, atrage atenția că grupurile teroriste au șanse mari ca în viitor să lanseze arme cibernetice devastatoare, care pot fi chiar mai dăunătoare decât cele secrete despre care se presupune că ar fi dezvoltate de anumite state.

Dacă armele cibernetice dezvoltate în secret de state sunt utilizate în general în scopuri de cercetare și creștere a securității, cu mici șanse de a fi utilizate pentru atacuri efective, armele cibernetice pot fi dezvoltate de teroriști pentru a provoca trei tipuri de daune. În primul rând daune fizice, apoi distrugerea datelor importante ale unor țări și distrugerea rețelelor de comunicații.

Ca exemple sunt date atacurile Stuxnet și cele asupra rețelei de energie din Ucraina, dar și cele asupra sistemelor de comunicații din Estonia, în 2007. Kaspersky atrage atenția ca ne aflăm într-o etapa în care toate informațiile critice ale unui stat pot fi accesate sau atacate de oricine daca are acces la tehnologia necesară și angajează hackeri experimentați. Avertismentul continuă prin faptul că grupurile criminale cibernetice sunt foarte bine organizate și finanțate, atacând rețele foarte sigure și trecând de securitatea acestora fără probleme. Sistemele de operare atacate nu sunt doar cele Microsoft, vizate fiind și Mac OS, Linux, Android și iOS. Majoritatea fișierelor malware (384 milioane) sunt pentru Windows, urmate de Android (18 milioane) și Mac OS (30.000). Totuși, Kaspersky spune că situația nu este chiar atât de sumbră, existând multe soluții în practică sau în dezvoltare pentru eliminarea riscurilor unor atacuri cibernetice de amploare.

Laboratoarele Kaspersky au dezvoltat un sistem de operare sigur pentru monitorizarea proceselor, care poate fi utilizat de operatorii de infrastructuri IT până când pot migra pe un sistem de operare sigur.