Expert IT — October 18, 2016 at 8:43 am

ERP in lipsa unui departament IT

by
Solutie ERP
Solutie ERP

E absolut necesara existenta unui departament IT care sa gestioneze un sistem ERP? Raspunsul la aceasta intrebare depinde de complexitatea activitatii companiei si de gradul de utilizare al sistemului.

Un sistem in care lucreaza multi utilizatori si prin care se cordoneaza procese dificile si de baza probabil ca va fi intretinut intr-o companie mare de cel putin o persoana pe partea de IT. Pentru companiile mici si mijlocii, de multe ori nu se justifica prezenta unei persoane specializate, conducerea optand pentru externalizarea acestui serviciu catre o firma sau prin achizitionarea unui ERP in regim SaaS (Cloud-Computing).

Pe de alta parte, prezenta unui departament IT este legata si de investitia companiei in infrastructura hardware. In cazul in care ea exista deja, investitia software se va plia pe aceasta infrastructura. Pentru companiile noi sau care nu au persoane dedicate IT, investitia in infrastructura hardware este inca o componenta a costului implementarii unui sistem informatic de care trebuie sa tina seama. De aceea, decizia achizitiei unui sistem ERP este una dificila.
In aceste conditii, deschiderea catre varianta SaaS este din ce in ce mai mare in randul firmelor de dimensiuni mici si mijlocii. Acest lucru este posibil si datorita faptului ca cele mai performante sisteme informatice sunt online si pot fi accesate de utilizatori din orice locatie s-ar afla.

Beneficiile achizitionarii unui ERP consacrat in varianta Software as a Service sunt imediate:
punct Nu este necesara achizitionarea de servere si alte componente hardware pentru functionarea solutiei. De cele mai multe ori accesul la sistemul integrat are nevoie de o conexiune la Internet.
punct Accesul se face securizat astfel incat datele sunt in siguranta.
punct Firma beneficiaza de un departament IT specializat extern care se asigura sa faca backupuri zilnice, sa actualizeze solutia ERP si sa intretina infrastructura hardware pentru functionarea rapida a sistemului.
punct Procesele companiei se standardizeaza si este asigurata cresterea companiei utilizand modele activitate bine construite.

Alfa Software ofera in varianta SaaS atat ERP-ul ASiS cat si varianta “lite” a acestuita – ASiSmag. Chiar si in cazul acestui tip de licentiere, este posibila personalizarea solutiei furnizate.