Expert IT — November 10, 2016 at 12:54 pm

Structura Wi-Fi în hotel. Cum se proiectează, ce trebuie avut în vedere?

by

Business button Wifi online connection signal icon.Accesul la Wi-Fi este un standard impus de clienții fiecărui hotel. Renunțând la crearea unei infrastructuri eficiente de rețea, pe lângă faptul că nu economisim resurse, mai facem și o favoare unităților concurente care oferă conexiune de internet. Renunțarea la Wi-Fi este cu atât mai de neînțeles, cu cât procesul de implementare nu este unul complicat. Pentru a vă convinge, vă încurajăm să citiți următoarea analiză.

Obiectul studiului nostru de caz este un hotel de patru etaje care punea la dispoziția clienților peste 50 camere, restaurant, sală de conferințe și terasă. Având în vedere faptul că o cazare confortabilă nu este suficientă pentru a încuraja potențialii clienți, care au nevoie să le fie asigurat un loc confortabil de lucru – spre exemplu,  în timpul deplasărilor de serviciu sau lucrului la distanță, hotelul – pe lângă un loc de odihnă – trebuie, de asemenea, să răspundă în mod complex necesităților persoanelor ce lucrează. Punctul nostru de plecare este asigurarea unei structuri Wi-Fi de încredere, care să cuprindă toate camerele și spațiile hotelului accesibile publicului – sala de conferințe, restaurantul și terasa. Pentru ca soluția implementată să funcționeze impecabil, ne vom concentra pe dispozitivele recunoscute Ubiquiti, care datorită gradului lor de inovație vor face față cu succes atât necesităților prezente ale clienților, cât și celor viitoare.

Plan hotel
Exemplu de structură Wi-Fi la parter și la unul dintre etaje

Premise

Cheia funcționării eficiente a instrumentelor utilizate este instalarea lor corespunzătoare. Pentru facilitare, spațiul accesibil trebuie împărțit în câteva zone, în funcție de natura utilizării rețelei. Rețeaua partajată trebuie să se evidențieze printr-o funcționare rapidă, fără limitări în ceea ce privește cantitatea sau viteza datelor. Pe aceleași principii poate funcționa conexiunea în sala de conferințe, singura diferență fiind denumirea individuală. Puțin diferit arată rețeaua în restaurant, bar sau pe hol, care pe de o parte este accesibilă tuturor, pe de altă parte – transferul în cadrul acesteia este limitat. Rețeaua administrativă este destinată exclusiv angajaților hotelului, asigurându-le accesul la resursele locale (server, baze de date), ceea ce funcționează, de exemplu, în timpul utilizării dispozitivelor mobile pentru înregistrarea oaspeților. Echiparea fiecăreia dintre aceste soluții ia în considerare un SSID separat, mai mult – toate funcționează pe alte principii.

Planificare

Cea mai dificilă etapă de implementare a infrastructurii este distribuția adecvată a punctelor de acces, de care depinde funcționarea corectă a rețelei. Este important ca semnalul să se caracterizeze cel puțin printr-un nivel bun în fiecare loc de distribuție a rețelei fără fir. Dacă apar probleme cu puterea de acoperire, o soluție foarte utilă este adăugarea unui punct suplimentar de acces. Este foarte importantă, de asemenea, luarea în considerare a numărului de utilizatori. În cazul camerelor acest lucru nu este complicat, deoarece este ușor de estimat numărul prevăzut al acestora. Chiar când un grup de persoane se adună în același loc, un AP modern se va descurca fără probleme într-o astfel de situație. O problemă mai mare poate apărea în spații largi, cum ar fi restaurantul sau sala de conferințe, în care poate să apară o densitate mare de utilizatori. Pe de o parte, avantajul este spațiul deschis, datorită căruia este mai ușor de atins un nivel înalt al semnalului, pe de altă parte – problema apare la parametrii optimi ai conexiunii, a căror atingere – din cauza numărului de clienți – este posibilă abia după montarea unui punct suplimentar de acces. O funcție utilă este limitarea numărului de persoane care se pot conecta la un punct și determinarea nivelului minim al semnalului care permite conectarea. Datorită acestui lucru, funcționarea rețelei este optimizată. Planificând amplasarea cutiilor de distribuție trebuie avut în vedere să nu se depășească lungimile de 90-95 metri ale cablurilor, deoarece acoperirea este de maxim 100.

Execuția

Din cauza amortizării pereților în hotelul descris, am prevăzut că la fiecare etaj trebuie să existe șase puncte de acces. O astfel de distribuție garantează o bună acoperire atât a holului, cât și a încăperilor. Pe hol – în pofida spațiului mare – un AP plasat central se va descurca excelent. În restaurant și în sala de conferințe soluția optimă va fi utilizarea a trei dispozitive care să asigure un acces fiabil (fiecare dintre ele oferă acoperirea de aprox. 100 m, trebuie însă, luat în considerare numărul de clienți potențiali). Etapa cea mai ușoară va fi implementarea structurii în jurul hotelului. Spațiul deschis nu generează necesitatea de executare a măsurătorilor precise și estimării cerințelor, deoarece nu există obstacole care să interfereze cu semnalul. Singurul element care trebuie luat în considerare este numărul prevăzut de utilizatori. În cazul hotelului nostru sunt suficiente două puncte plasate la capetele clădirii, pentru ca oaspeții să poată beneficia de un semnal de bună calitate și în afara clădirii. Dispozitivele sunt alimentate local, semnalul este livrat cu ajutorul funcției wireless uplink de la cel mai apropiat AP din clădire. Având în vedere distanțele mici între puncte, cutiile cu switch-uri trebuie plasate pe casa scării. Punctul principal de distribuție trebuie localizat cât mai departe posibil de spațiile utilitare (de ex. în subsol), deoarece generează zgomot. În cazul problemelor cu menținerea distanței corespunzătoare, toate switch-urile au capacitatea de a se conecta la rețea cu ajutorul fibrei optice. În cazul tehnologiei multimode distanța între punctele de distribuție și cutia principală este de 550 m.

Soluții aplicate

Punct de acces

Seria de soluții Ubiquiti AC este echipată cu două benzi, adică propagări ale rețelei pe 2,4 și 5 GHz. Este total compatibilă cu standardele aplicate anterior (de ex. 803.11b, care în prezent este din ce în ce mai rar utilizat din cauza efectului de încetinire a rețelei). Fiecare punct este alimentat cu ajutorul Power over Ethernet în standard passive PoE sau 802.3af PoE/802.3at PoE+, astfel încât semnalul, împreună cu alimentarea, sunt furnizate printr-un singur cablu, ceea ce în mod cert facilitează instalația dispozitivelor. Când nu există nici o posibilitate de a conecta cablul de rețea la dispozitiv, acestea pot fi alimentate local – cu ajutorul adaptoarelor PoE, furnizând semnalul de internet cu ajutorul funcției wireless uplink. Este o facilitate considerabilă, în special în exterior, unde plasarea cablului este problematică. În structura noastră hotelieră, acest lucru funcționează bine în special pe terasă, unde de asemenea dorim să plasăm AP. Pentru alimentarea lor putem folosi instalația electrică a lămpii de iluminat și putem livra cu ușurință semnal de internet de pe dispozitivul cu cei mai buni parametri.

UAP AC-LR
UAP-AC-LR

UAP-AC-LR este perfect pentru utilizare în interior. Posedă o antenă special proiectată, care permite propagarea rețelei pe distanțe mai mari. Având în vedere faptul că, este folosit la acoperirea cu semnal a spațiilor adiacente, este potrivit în special, pentru montaj pe coridor.

UAC-AC-PRO
UAC-AC-PRO

 

UAP-AC-PRO oferă o acoperire mai mică decât versiunea LR, însă, asigură                                  oportunități semnificativ mai mari în zona vitezelor și cantităților de conexiuni                 simultane deservite. Este ideal pentru spațiile cu număr mare de utilizatori.

 

UAP-AC-OUTDOOR
UAP-AC-OUTDOOR

 

Parametrii UAP-AC-Outdoor sunt foarte apropiați de seria PRO, însă carcasa rezistentă la apă permite montarea în exteriorul clădirilor. Dispozitivul posedă antene încorporate, cu o putere foarte mare și este închis într-o carcasă estetică.

Switch

Determinantul unui comutator bun este, printre altele, posibilitatea de gestionare a setărilor sale. Ar fi ideal ca sistemul să fie cât mai simplu și să se bazeze pe o interfață grafică accesibilă din browser. Funcția sa cheie este deservirea VLAN, care permite crearea câtorva subrețele logice care folosesc o singură infrastructură. Punctele de acces amintite anterior permit atribuirea VLAN la un SSID concret, ceea ce, cu sprijinul comutatoarelor, asigură o separare între rețele, permițând monitorizarea eficientă a traficului și comportamentului utilizatorilor.

Toate switch-urile Ubiquiti reprezintă soluții ce por fi gestionate prin L2 care susțin VLAN și oferă alte câteva funcții utile, cum ar fi agregarea porturilor, monitorizarea lor sau care măresc gradul de securitate a rețelei în cazul accesului terților ACL la prize.

În oferta producătorului pot fi găsite două serii de comutatoare cu funcționalități similare – EdgeSwitch și UniFi Switch. În articol ne vom concentra asupra celor din urmă. Soluțiile sunt gestionate cu ajutorul mediului care este utilizat, de asemenea, în AP, ceea ce simplifică semnificativ configurarea. Fiecare comutator UniFi este deservit de la nivelul controlerului, ceea ce, la rândul său, se traduce într-o gestionare intuitivă. Dispozitivele sunt echipate cu porturi SFP. Cea mai importantă caracteristică a acestora este suportul tuturor standardelor PoE. Permit selectarea independentă a portului alimentat passive PoE (24V) sau 02.3af PoE/802.3at PoE+ (48 V). Datorită gamei largi de dispozitive – de la 8 la 48 porturi – poate fi ales un comutator adaptat în totalitate la structura dată. Configurarea se reduce la adaptarea dispozitivelor la controler, crearea subrețelelor și atribuirea porturilor corespunzătoare.

Controler

UC-CK
UC-CK

Structura stabilă de rețea necesită soluții de calitate fără compromisuri și cu performanțe fiabile. Așa este controlerul UC-CK, versiunea hardware a software-ului UniFi Controller, care permite gestionarea confortabilă a rețelei hotelului. Aproape întreaga serie de dispozitive UniFi (în afara camerelor) poate fi adaptată acestui sistem și gestionată de la nivelul acestuia. Datorită acestui lucru, structura este administrată în mod foarte de simplu – chiar și pentru persoanele care nu sunt specializate în acest sens. Datorită controlorului, se poate monitoriza activitatea AP și a clienților în rețea. În pofida opțiunilor foarte detaliate, meniul este foarte clar, iar configurarea nu cauzează probleme.

După conectarea AP la rețea, este suficientă pornirea aplicației pe server/calculator sau logarea pe controlerul fizic UC-CK și crearea unui cont de administrator. În secția „Devices” se poate verifica ce puncte sunt deja vizibile pentru controler (detectarea tuturor dispozitivelor poate dura puțin). Fiecare AP poate fi gestionat de un singur controler, de aceea, le adaptăm pe toate la sistem. În secția „Wireless network” pot fi create rețele care urmează să fie plasate în clădirea dată. Aceasta este o soluție utilă și confortabilă, care permite minimizarea transferului între secții succesive, în căutarea opțiunilor selectate. Posibilitățile cheie cuprind, printre altele, SSID, adică denumirea rețelei. O opțiune suplimentară este obținerea parolei pentru securizarea rețelei, stabilirea politicii ce va fi folosită de rețeaua dată, cărui VLAN îi va fi atribuită și – dacă este cazul – în ce perioadă va fi vizibilă pentru utilizatori. Primul pas după crearea rețelei trebuie să fie revenirea la secția „Devices” și selectarea de la nivelul fiecărui AP a rețelelor care vor fi propagate. Ar trebui acordate dispozitivelor denumiri care vor informa imediat despre localizarea acestora. Pentru facilitare, se poate importa fotografia cu planul clădirii pe controler și introdusă localizarea tuturor punctelor. Datorită acestui lucru, diagnosticarea problemelor și localizarea eventualelor erori care pot apărea în rețea va fi mult mai rapidă.

Stabilind politica oaspeților, trebuie să treceți în secția „Guest control”. Pe fiecare controler poate fi setată o singură politică – toate SSID folosesc aceleași reguli. Este important să se creeze o pagină de bun venit, pe care să fie afișat regulamentul utilizării rețelei. Aceasta reprezintă o protecție eficientă împotriva eventualelor consecințe juridice, dacă vre-un oaspete se decide să săvârșească o activitate ilegală. Pagina poate fi creată individual, pe bază de http. Poate fi folosit, de asemenea, modelul propus de producător. Merită luată în calcul folosirea voucherelor care permit logarea. Producătorul a pregătit un portal separat pentru generarea acestor coduri, astfel încât, persoana care le gestionează să nu aibă acces la întreaga configurare a rețelei. Principiile funcționare a codurilor sunt stabilite individual, alegând dintre diferite opțiuni, printre altele – timpul de acțiune sau numărul de logări prevăzute (de ex. în camere cel mai bine funcționează cele cu acces multiplu). Controlerul poate servi la prima configurare, nu este necesar ca acesta să funcționeze tot timpul în rețea. Poate fi pornit doar pentru verificarea stării rețelei, adăugarea unui dispozitiv nou sau schimbarea setărilor. Funcționarea sa neîntreruptă a acestuia este necesară numai în timpul utilizării politicii oaspeților sau roaming-ului.

10-senetic_logo

 

Funcționalitatea soluțiilor propuse, performanța lor, simplitatea utilizării, scalabilitatea și designul acestora fac ca în timpul implementării structurii Wi-Fi să merite luată în considerare oferta Ubiquiti. La https://www.senetic.ro poate fi găsită o gamă largă de dispozitive ale producătorului. Pe lângă cele mai noi soluții, compania asigură ajutor profesionist și asistență din partea specialiștilor.