Cloud Computing / Edge — November 17, 2016 at 10:03 am

Tehnologiile cloud vor avea mai multe tendințe principale în 2017

by
Implementare cloud
Implementare cloud

Implementarea cloud privat, public și hibrid va fi accelerată în anul 2017, dezvoltatorii și companiile profitând de avantajele tehnice și economice ale cloud pentru dezvoltarea unor noi aplicații de bază. În ultimii ani, dezvoltarea cloud a ajutat multe companii să se transforme, dar conform analiștilor aceasta transformare urmează să intre intr- noua etapă.

Conform Forrester Research, companiile mari, cu bugete și centre de date mari, vor să se mute în totalitate în cloud pentru rularea aplicațiilor de bază. Lansat în anul 2006, Amazon Web Services a fost implementat ca un serviciu simplu de calcul și stocare, devenind în doar 10 ani o industrie de 11 miliarde de dolari. 38% din companii spun că deja lucrează la dezvoltarea propriilor rețele de cloud, în timp ce alte 32% utilizează servicii publice de cloud și 59% adoptă cloud hibrid.

O primă tendință pentru 2017 este trecerea în cloud public a companiilor care dețin propriile rețele cloud, motivul fiind ca deținerea acestora într-o companie poate fi consumatoare de timp, bani și personal. Compania Capital One a făcut deja acest lucru, trecând la serviciile Amazon Web, motivul fiind existența unei infrastructuri mult mai eficiente decât cea deținută de companie. Estimările dau o valoare de 146 miliarde de dolari pentru piața cloud în 2017, crescând cu 22% anual. Piața este dominată de Amazon, Microsoft, Google și IBM, dar este loc destul și pentru dezvoltatori mai mici, experții spunând că administratorii companiilor nu ar trebui să se limiteze doar la un serviciu.

Instrumentele de management pentru aplicațiile și rata de utilizare a cloud vor fi mult mai utilizate și populare, deoarece nicio companie nu dorește să plătească pentru servicii care rulează de exemplu în weekend când nu este nevoie de ele. Ideea luată de companii este să nu plătească mai mult pentru cloud decât pentru infrastructurile locale la care au renunțat. Monitorizarea permanentă a consumului trebuie realizată pentru a nu pierde de sub control utilizarea și costurile serviciilor.

O următoare tendință va fi schimbarea conceptului de lucru al aplicațiilor companiilor, nu doar mutarea efectivă a acestora în cloud, schimbare realizată pentru a profita de toate funcțiile cloud, dar și pentru a utiliza corect resursele puse la dispoziție de cloud.

Infrastructura cloud hyperconvergentă va fi din ce în ce mai dezvoltată pentru a permite companiilor să beneficieze de sisteme de calcul pre-integrate pentru a oferi o implementare cât mai sigură și rapidă. Avantajul va fi adaptarea automată a rețelelor pentru fluxuri de lucru crescute și scalare automată. De asemenea, se oferă și o zonă privată de cloud pentru companii, acestea fiind de multe ori rezervate în a trece în cloud aplicații dezvoltate cu bugete mari, informații financiare și informații despre clienți.

Containerele permit dezvoltatorilor să gestioneze codul programelor dezvoltate pentru cloud, analiștii estimând o creștere a disponibilității containerelor Linux în fiecare platformă cloud publică sau privată, din anul 2017. Dezvoltatorii le vor utiliza în timp real pentru dezvoltarea de microservicii. Totuși, odată cu acest lucru, companiile se vor confrunta cu noi provocări de securitate, monitorizare, stocare și rețea, având ca temă de prim pas evaluarea avantajelor și dezavantajelor utilizării containerelor.