Guvernare/Licitatii — November 24, 2016 at 3:57 pm

Noi reguli pentru punerea pe piata a echipamentelor radio

by
 

ancomIncepand cu data de 22 noiembrie 2016 a intrat in vigoare Hotararea Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor, care transpune in legislatia romaneasca noile prevederi europene cu privire la punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio. Aceasta stabileste noi reguli pentru operatorii economici implicati in lantul de aprovizionare ori de distributie al acestor echipamente, definind intr-un mod mai clar obligatiile ce revin producatorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului si distribuitorului.

Ce sunt echipamentele radio

Echipamentul radio este un produs electric sau electronic care emite si/sau receptioneaza intentionat unde radio in scopul efectuarii comunicatiilor radio si/sau radiodeterminarii ori un produs electric sau electronic care trebuie sa fie completat cu un accesoriu, cum ar fi o antena, astfel incat sa emita si/sau sa receptioneze intentionat unde radio in scopul efectuarii comunicatiilor radio si/sau radiodeterminarii. In aceasta categorie se incadreaza, de exemplu, statiile de radiocomunicatii de orice tip, module ori parti dintr-un echipament ce emit intr-o anumita banda de frecvente radio, routere wireless, precum si receptoare de radiodifuziune si televiziune sau echipamente de localizare a pozitiei geografice (GPS).

Prevederi ale noului cadru legislativ

In contextul evolutiei tehnologice rapide, a fost nevoie de o adaptare legislativa care sa asigure utilizarea eficienta a frecventelor radio, interoperabilitatea cu alte echipamente radio prin intermediul retelelor, precum si conectarea cu interfete radio standardizate la nivel european.

Prin Hotararea adoptata se stabilesc cerintele esentiale ce trebuie respectate de orice echipament radio produs, introdus pe piata sau pus la dispozitie pe piata, conditiile care trebuie respectate de catre organismele ce efectueaza evaluari a conformitatii produselor, precum si masuri privind cadrul de supraveghere si control efectiv al pietei echipamentelor radio.

Suplimentar fata de cerintele esentiale, noul cadru legislativ prevede norme cu privire la aplicarea marcajului CE, cerinte cu privire la identificarea trasabilitatii echipamentelor radio (de catre cine au fost produse, cine le comercializeaza etc.).

Conform actului normativ, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este desemnat ca autoritate nationala de notificare responsabila pentru evaluarea si notificarea organismelor de evaluare a conformitatii si de monitorizare a acestora.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sunt institutiile care au responsabilitatea aplicarii legislatiei in vigoare din domeniul echipamentelor radio si activitatilor de supraveghere si control a pietei echipamentelor radio. Activitatea de supraveghere si control a ANCOM urmareste conformitatea echipamentelor radio introduse pe piata, puse la dispozitie pe piata sau in functiune de catre  utilizatori finali–persoane juridice, in vreme ce ANPC desfasoara activitatea de supraveghere si control ce urmareste conformitatea echipamentelor radio apartinand consumatorilor (utilizatori finali–persoane fizice).

Obligatiile operatorilor economici

Documentul legislativ clarifica obligatiile operatorilor economici – producator, reprezentant autorizat al acestuia, importator si distribuitor, dar si a utilizatorilor echipamentelor radio, precum si a operatorilor statiilor de radiocomunicatii. Mai multe detalii despre obligatiile fiecarei categorii sunt disponibile aici.

Sanctiuni

Nerespectarea prevederilor acestui act normativ se sanctioneaza de catre organismele abilitate cu amenzi cuprinse intre 500 de lei si 50.000 de lei.