NEW TECHNOLOGY — November 25, 2016 at 7:53 am

Predicţii pentru 2017 şi dincolo de asta

by

Ritmul aproape infernal al inovaţiei tehnologice a determinat recent Gartner să publice un material legat de predicţii privind tehnologii care vor începe chiar de anul viitor să joace un rol disruptiv în peisajul economic global. Predicţiile Gartner se întind pe o perioadă de maxim cinci ani, întrucât o perioadă mai mare devine deja riscantă.

Aproape de la sine înţeles, o primă tehnologie luată în calcul de Gartner se referă la inteligenţa artificială (AI) şi la procesele avansate de învăţare maşină (Advanced Machine Learning). Este vorba, în viziunea Gartner, de mai multe tehnologii şi tehnici (cum ar fi reţelele neurale, procesarea de date în limbaj natural – Natural Language Processing- sau deep learning).

istock_000002705035smallTehnicile mai avansate au ajuns deja să treacă dincolo de algoritimii tradiţionali bazaţi pe reguli pentru a crea sisteme care înţeleg, învaţă, previzionează, se adaptează şi au potenţialul de a opera autonom. Este caracteristica principală care face maşinile să pară “inteligente” la ora actuală.

Astfel de tehnologii aplicate dau naştere la un spectru larg de implementări inteligente, care includ dispozitive fizice precum roboţi, vehicole autonome sau electronice de larg consum, dar şi aplicaţii şi servicii precum asistenţi personali virtuali sau consilieri personali inteligenţi. Astfel de implementări vor fi furnizate sub forma unei noi clase de aplicaţii şi lucruri evident inteligente şi vor genera inteligenţă pentru o gamă largă de dispozitive interconectate şi pentru soluţii software şi de servicii deja existente.

Aplicaţiile inteligente îndeplinesc unele din funcţiile unui asistent uman, uşurând sarcinile cotidiene (prin prioritizarea mesajelor electronice primite, de exemplu) şi eficientizând munca utilizatorilor lor. În zona consumului, aplicaţiile inteligente sunt specializate în domenii precum vânzările şi serviciile pentru clienţi. Prin însăşi natura lor, astfel de aplicaţii au potenţialul de a transforma natura muncii şi structura locurilor de muncă.

O a doua tehnologie vizată de Gartner se referă la lucrurile inteligente, însă cu accent pus pe lucruri care trec dincolo de execuţia unor modele de programare rigide pentru a ajunge să exploateze inteligenţa artificială şi machine learning pentru a furniza comportamente şi interacţiuni mai naturale cu mediul înconjurător şi cu oamenii. Este vorba de lucruri precum dronele, vehicolele autonome şi aplicaţii inteligente care vor duce la o trecere de la actualul Internet of Things la un model colaborativ al acestor lucruri inteligente.

Şi pentru că suntem în plin debut al epocii inteligenţei artificiale, o altă zonă care nu putea lipsi este aceea a tehnologiilor care conferă senzaţii deosebite, cum sunt realitatea virtuală şi cea augmentată. Practic e vorba de tehnologii care transformă felul în care indivizii interacţionează unii cu alţii şi cu sistemele software. Gartner prevede o evoluţie dramatică în sens pozitiv a unor astfel de tehnologii în următorii cinci ani. Mai mult, realitatea virtuală şi cea augmentată se vor integra în reţelele digitale pentru a forma un sistem neîntrerupt de dispozitive capabile de a orchestra un flux de informaţii care va ajunge la utilizator sub forma unor aplicaţii şi servicii hiperpersonalizate.

Ce înseamnă asta în viziunea Gartner? Integrarea între medii multiple de tip mobilitate, dispozitive de uz individual (wearables), Internet of Things şi medii bogat în senzori vor duce aplicaţiile de tip trăire sentorială dincolo de experienţele izolate şi individuale. Spaţiile de lucru şi de trai vor deveni active cu tot felul de lucruri, iar conectarea lor la universul digital va funcţiona în conjuncţie cu universul virtual.

O altă zonă importantă de evoluţie va fi reprezentată de sistemele conversaţionale. Actualmente interfeţele conversaţionale sunt legate de dispozitive cu microfon (difuzoare, telefoane inteligente, tablete, PC-uri, automobile etc.). Universul digital va însemna însă un set în extensie de puncte de acces pe care oamenii le vor folosi pentru a accesa aplicaţii şi informaţii, sau pentru a interacţiona cu oameni, comunităţi sociale, autorităţi publice şi companii.

Practic, reţeaua digitală va trece dincolo de computerul tradiţional şi dispozitivele de diverse tipuri pentru a îngloba o gamă întreagă de puncte de contact cu care oamenii ar putea interacţiona. Pe măsură ce reţeaua digitală se va extinde, modelele de conectivitate se vor dezvolta masiv şi va apărea o interacţiune mai puternică de tip colaborativ între dispozitive, astfel generându-se fundamentul unei noi experienţe digitale ambientale continue.

Nu în ultimul rând, conform Gartner, trecerea către universul digital se va baza pe dezvoltarea intensă a altor două zone tehnologice. Una este cea a platformelor tehnologice digitale, “cărămizile” de bază ale construcţiei oricărui tip de afacere digitală. Există cinci puncte focale majore pentru activarea noilor capabilităţi şi modele de afaceri în universul digital – sistemele informatice, experienţele clienţilor, analiza inteligentă a datelor, IoT şi ecosistemele de afaceri. Iar conform Gartner, fiecare organizaţie în noul univers digital va dispune de un mix din aceste cinci platforme tehnologice digitale.

A doua, poate chiar mai importantă, este legată de noile arhitecturi de securitate adaptive. Dezvoltarea acestor noi arhitecturi se va baza pe monitorizarea utilizatorilor şi a comportamentelor, elemente critice pentru asigurarea securităţii în medii dominate de IoT. De altfel, în viziunea Gartner, IoT reprezintă o frontieră nouă pentru mulţi profesionişti din zona securităţii, deoarece generează noi zone de vulnerabilitate şi va necesita noi instrumente şi procese de remediere a acestora, care trebuie integrate de la început în noile arhitecturi.