Analiza — December 15, 2016 at 4:15 pm

România şi folosirea tehnologiei

by

Datele prezentate recent de procurori canalelor mass-media sunt şocant de cutremurătoare şi oribil de întristătoare. Senzorii instalaţi au emis peste un milion (!!!) de avertismente de scurgeri de gaze în decurs de trei zile şi peste 300 (!!!) de alarme de explozie iminentă în decurs de jumătate de oră înainte de producerea deflagraţiei. Însă nicio măsură de împiedicare a tragediei nu a fost luată.

Rafinaria Petromidia
Rafinaria Petromidia

Locul unde s-au petrecut toate acestea este rafinăria Petromidia, judeţul Constanţa, în anul de graţie 2016, luna august. Bilanţ final al evenimentelor: doi morţi, doi răniţi grav şi pagube care deocamdată nu au fost cuantificate. Şi serii întregi de întrebări la care răspunsul urmează, poate, a fi dat în lunile care urmează.

Dincolo de tragismul acestui eveniment, ceea ce s-a petrecut demonstrează tuturor celor cu mintea încă deschisă faptul că tehnologia chiar funcţionează şi chiar poate ajuta la prevenirea unor dezastre care se măsoară în pierderi de vieţi omeneşti. Datele merită repetate: peste un milion de alerte ale senzorilor automaţi legate de scurgeri de gaze timp de trei zile înaintea deflagraţiei!

Probabil că în foarte multe alte ţări emiterea unor asemenea alerte automate ar fi dus la închiderea rafinăriei pentru detectarea zonei cu pericol şi aplicarea de măsuri de împiedicare a producerii unui dezastru. Asta chiar dacă o astfel de oprire ar fi însemnat pierderi financiare asumate de către o conducere responsabilă.

În ţara lui “merge şi aşa” şi a fatalismului religios de tipul “dacă o vrea dumnezeu, ne apără”, deciziile responsabile, care uneori înseamnă şi asumarea de riscuri faţă de posibilele reacţii ale patronilor afacerii, par însă aproape inexistente. Cazurile precum cel de la Petromidia au fost prea multe în ultimii ani pentru a fi enumerate doar de dragul solidităţii argumentaţiei.

În mod cert, ancheta de la Petromidia va mai oferi şi alte răspunsuri. După cum, la fel de cert, vor exista trimiteri în judecată şi decizii ale tribunalelor. Însă dincolo de această latură a lucrurilor, mesajul cel mai important de ţinut minte pentru români din acest eveniment este altul: tehnologia a ajuns la nivelul la care chiar poate să ajute oamenii. Mai trebuie însă ca şi aceştia să vrea să accepte acest ajutor şi să înveţe să lucreze împreună cu tehnologia pentru a avea o viaţă mai bună.