Networking — January 12, 2017 at 6:56 pm

Roge actualizează infrastructura de reţea cu echipamente Allied Telesis

by

rogeAllied Telesis, companie de telecomunicaţii specializată în infrastructura de reţea, a avut misiunea de a restructura şi moderniza infrastructura de reţea a companiei Roge, distribuitor de produse cosmetice şi de parfumerie. Situată în Jarinu (Sao Paulo, Brazilia) şi aflată din 1990 pe piaţă, compania deserveşte firme de comerţ cu amănuntul de dimensiuni mici şi medii din statul Sao Paulo.

Parteneriatul s-a născut în 2015 din dorinţa de modernizare şi segmentare a reţelei vechi existente, care prezenta probleme de securitate, instabilitate şi întârzieri mari, compromiţând operaţiunile firmei şi generând insatisfacţia utilizatorilor. Proiectul final a fost unul complet, ce a presupus înlocuirea echipamentelor de rețea cu produse fabricate în Japonia, cum ar fi switch-uri de core şi edge de mare capacitate şi fiabilitate ridicată, a punctelor de acces şi a soluţiei AMF. Allied Telesis Management Framework este un instrument centralizat de management, care oferă configurări automate și gestiune permanentă a configurațiilor, facilitând gestiunea reţelei de la distanţă. Proiectul a inclus și instalarea reţelei wireless (Wi-Fi) utilizată pentru derularea proceselor administrative şi de logistică.

Datorită complexităţii rețelei prin care se transmiteau volume mari de informaţii, Allied Telesis a optat pentru o topologie de tip Star, care foloseşte un dispozitiv central ca să transmită datele către toate staţiile de lucru din reţea.

Printre principalele beneficii ale acestei arhitecturi se numără uşurinţa de adăugare de computere noi, managementul centralizat, iar în caz de defectare a unuia din punctele de conectare, această cădere nu afectează restul reţelei, fapt care face mentenanţa mai uşoară. În acest moment Roge are mai mult de 200 de echipamente fixe în centrul propriu de date conectate în acest fel.

Prin intermediul acestui proiect, sistemul de management al depozitului (WMS) folosit de Roge, care anterior înregistra o medie de trei căderi zilnice, care aveau nevoie de 15 până la 20 de minute pentru revenirea la normal, nu mai prezintă niciun fel de instabilitate. Viteza asigurată de conexiunile Wi-Fi reprezintă un alt element cheie al proiectului, deoarece aceasta a evoluat de la tehnologie BG standard de 54Mbps la tehnologie AC, cu valori de 600 Mbps.

Conform lui Sidney Nascimento, coordonatorul de infrastructură Roge, principala provocare pentru cele două companii a fost aceea a puţinelor ferestre de timp utilizabile pentru efectuarea schimbării şi a migrării de echipamente, de vreme ce operaţiunile Roge se desfăşoară non-stop timp de şase zile pe săptămână. ,,Allied Telesis a jucat un rol important în procesul de instalare. Echipa lor a fost alături de noi de la începutul până la sfârşitul proiectului, incluzând aici procedurile de after-sales, fapt care ne-a depăşit aşteptările. Această monitorizare ne-a oferit nouă securitate şi reprezintă unul din motivele succesului parteneriatului nostru, ca să nu mai menţionez excelentul nivel tehnologic al echipamentelor,” spune directorul.

De asemenea conform lui Nascimento, migrarea, care a avut loc între lunile mai şi iunie 2016, s-a desfăşurat în trei etape. Prima etapă a constat în instalarea noilor computere şi a rețelei Wi-Fi. A doua etapă a însemnat conectarea unificată a serverelor într-o singură reţea. Ultima etapă a constat în migrarea V-LAN- urilor. Circa 500 de utilizatori beneficiază de noua structură de reţea, care deserveşte din aceeaşi locaţie centrală mai multe companii aparţinând grupului: Roge Distribuidora, Roge Logistica şi Roge InterG, în plus faţă de subsidiarele situate în Goias şi Roge Agro din Minas Gerais. Proiectul a acoperit, de asemenea, câţiva vendori externi (contabilitate şi suport tehnic) care, prin intermediul unei conexiuni VPN, se leagă direct la serviciile centrale.

Succesul acestui proiect şi al parteneriatului au dus generat un proiect adițional. Roge a achiziţionat switch-uri noi, care au fost deja configurate pentru conectare în reţeaua existentă şi sunt acum complet operaţionale. Echipamentele au fost instalate în departamentele comerciale, zonă care nu era inclusă în specificaţiile iniţiale ale proiectului.