Evenimente — January 17, 2017 at 2:09 pm

Solutie revolutionara pentru sistemul de sanatate

by

Platforma permite monitorizarea precisă a utilizării şi locaţiei echipamentelor medicale şi localizarea pacienţilor din interiorul unui spital. De asemenea, cu ajutorul ei, familia şi apropiaţii află locaţia pacienţilor în timp real, fiind înştiinţaţi când ea se schimbă, iar managerii spitalelor cunosc gradul de utilizare al echipamentelor şi pot eficientiza semnificativ costurile operaționale. 

Bogdan Nedelcu, CEO Intelligent Locations, si Ioan Iacob, CEO QUALITANCE
Bogdan Nedelcu, CEO Intelligent Locations, si Ioan Iacob, CEO QUALITANCE

Startup-ul IntelligentLocations a început să lucreze cu  QUALITANCE la proiect în 2016, pornind de la premisa că, în fiecare an, spitalele din SUA pierd echipamente în valoare de peste 15% din bugetul anual. Ca atare, spitalele ar beneficia de o soluţie care să le permită monitorizarea locaţiei şi vizualizarea în timp real a echipamentelor şi pacienţilor din diferite zone ale spitalului. Rolul QUALITANCE a fost de implementare şi consultanţă în ce priveşte platforma şi aplicaţia cu două componente diferite, care pot fi achiziţionate separat.

Cea folosită de personalul medical poate fi descărcată pe dispozitive care utilizează iOS şi Android. Managerii spitalelor pot afla adevăratul grad de utilizare al echipamentelor mobile şi cuantifica fluxul operaţional în funcţie de parametrii precişi. Această componentă a aplicaţiei IntelligentLocations le permite spitalelor să-şi optimizeze rata de utilizare a echipamentelor, indiferent dacă acestea se află în zone greu accesibile sau rar frecventate. În plus, spitalele pot reduce costuri cu ajutorul aplicaţiei, datele furnizate de ea dându-le posibilitatea de a anticipa lucrările de mentenanţă necesare bazându-se pe informaţii legate de randamentul echipamentelor şi de a evita cumpărarea de echipamente care nu sunt necesare. De asemenea, familia şi apropiaţii pacientilor pot descărca o aplicaţie gratuită pe smartphone (fie el iOS sau Android) care îi ţine la curent cu deplasarea pacientului în diferitele secţii ale spitalului prin intermediul unor notificări de tip push şi o interfaţă care arată parcursul lor in spital. Rudele şi prietenii ştiu cu precizie când să vină la spital, căci aplicaţia îi înştiinţează că pacientul şi-a revenit şi poate fi vizitat. Până şi apropiaţii care se află în altă ţară pot urmări deplasarea lui prin spital”, a declarat directorul de marketing al unuia dintre spitalele care a testat aplicaţia. În plus, aceasta cere feedback-ul familiei cu ajutorul unui chestionar, răspunsurile la acesta fiind însă opţionale.

Setarea sistemului IntelligentLocations într-un spital se face în principal printr-o interfaţă de utilizator şi durează aproximativ 15 minute. Există doar două componente de hardware, non-intruzive şi uşor de instalat, ceea ce presupune o punere în funcţiune lipsită de dificultăţi şi o reducere a costurilor iniţiale de configurare.

În vara lui 2016, pilotul a fost implementat în două spitale din Chicago ce fac parte dintr-una din cele mai mari reţele de spitale private din SUA. Scopul său era validarea conceptului şi a implementării, de a vedea dacă personalul înţelege, foloseşte şi adoptă noul sistem: de pildă, dacă preferă să obţină informaţii în timp real despre locaţie în loc să introducă aceste date în calculator.