IT in World — January 18, 2017 at 10:41 am

Viitorul sistemelor de operare pentru servere

by

Windows Server 2016, Linux, IBM Power sau Oracle Solaris sunt doar câteva din sistemele de operare dedicate serverelor care există, dar acestea vor trebui să își schimbe logica odată cu trecerea în cloud, rolul lor urmând să se schimbe.

OS

 

Serverele tradiționale sunt operate utilizând un BIOS și un sistem de operare pentru oferirea de servicii și aplicații necesare rulării. Sistemele bazate pe Intel utilizează un mod diferit de operare, cu un BIOS mutat către o interfață UEFI, pentru rularea proceselor necesare în mod corect. În prezent la acestea se adaugă și o aplicație pentru virtualizare, cum ar fi ESX, Hyper-V sau KVM, peste care este instalat sistemul de operare.

Dacă în trecut sistemele de operare server au avut câteva funcții de bază, acum acestea trebuie să se scaleze la noul ecosistem informatic unde sistemele de operare sunt încărcate pentru a administra virtual baze mari de cloud. Acest lucru va duce și la o standardizare și eficientizare în administrarea încărcării infrastructurilor de date. Totuși, corelarea sistemelor de operare cu creșterea inteligenței hardware este necesară pentru operarea la un nivel ridicat de inteligență, mai ales pentru mediile cloud.

Lumea IT merge către platforme virtuale definite prin software, optim fiind implementarea unor sisteme de operare pentru cloud, decât împărțirea sistemelor tradiționale cu platformele cloud. Sisteme precum RIOT, Contiki, eCos, Rancher OS, Project Atomic și Core OS au devenit deja platforme care rulează containere de date, altele urmând să meargă pe același drum. De asemenea, Windows Server 2016 merge către zona de cloud, aducând multe componente ale platformei Azure, dar și introducând conceptul de ”nano server”, conceput pentru a rula containere de date. Multe distribuții Linux devin compatibile cu sistemele OpenStack facilitând containerele de date.

Dar, în viziunea experților, următoarea generație de sisteme de operare trebuie să fie bazată exclusiv pe platforme cloud (CP). Dezvoltând astfel de platforme concepute total pentru containere și grupe de date compresate, devine mai ușoară administrarea generală, securitatea și actualizarea sistemelor. Dacă hardware-ul a devenit mult mai standardizat, acest lucru trebuie să se întâmple și la nivelul sistemelor de operare, necesitatea pentru infrastructurile standard fiind în creștere.