NEW TECHNOLOGY — January 26, 2017 at 6:56 am

Impactul digitalizării asupra arhitecturilor centrelor de date

by

StorageMaşinile conectate, casele inteligente şi bogăţia de dispozitive şi de senzori inteligenţi reprezintă în mare măsură norma în zilele noastre. Dar v-aţi gândit vreodată la toate datele generate de aceste dispozitive? Sunt colectate şi analizate în spatele uşilor închise, pentru a sprijini luarea de decizii. Nu poate fi surprinzător atunci faptul că astfel de volume uluitoare de date, generate de miliarde sau mii de milliarde de utilizatori, dispozitive şi lucruri conectate au, de asemenea, nevoie de un nou gen de infrastructură IT care să le gestioneze: aşa numitele centre de date definite software. Trebuie să privim mai îndeaproape această tendinţă emergentă şi impactul ei asupra infrastructurii IT de afaceri.

Mediile mainframe tradiţionale sunt cunoscute sub numele de “prima platformă”. Erau proiectate pentru a face faţă unui număr de mii de utilizatori şi lucruri. Am fost martorii trecerii la cea de-a “doua platformă” a mediilor client/server, în cadrul căreia reţelele bazate pe servere x86 sunt capabile să gestioneze milioane de utilizatori şi lucruri. Companiile care au instalat a doua platformă şi-au întărit, de asemenea, infrastructurile prin stocare de date hardware şi software integrată şi prin reţele IP LAN sau WAN. Iar acum suntem martorii emergenţei celei de-a treia platforme IT. Această a treia platformă, un termen generat de analiştii de la firma de cercetare IDC, este cea care activează mediile cloud, big data, mobility şi integrarea social media. Poate gestiona miliarde sau mii de miliarde de utilizatori sau lucruri şi este alimentată de servere modulare, standard şi de noi tipuri de echipamente hyperscale de stocare date. În fine, cea de-a treia platformă va transforma o reţea în noua ţesătură IT&C cunoscută sub numele de “noul IP”. Hiperscalabilitatea va fi atinsă predominant prin intermediul software-ului inteligent, care poate controla şi agrega mediile de stocare date, are putere mare de procesare date şi lărgime mare de reţea.

Emergenţa centrului de date definit software

Această arhitectură a celei de-a treia platforme apare ca o modalitate de a gestiona nevoia în creştere de prelucrare a unor volume imprevizibile de date, utilizatori, dispozitive şi lucruri. Este legată de crearea unui IT rapid care să furnizeze scalabilitate în transportarea, procesarea şi stocarea unor cantităţi mari de date. Aşa ceva necesită provizionarea independentă de hardware a resurselor IT – şi crearea unui centru de date definit software (SDDC).

Un SDDC complet include câteva blocuri constructive cheie:

– Un şir de servere foarte modulare, care permit extinderea online a puterii de procesare. De asemenea, serverele trebuie să fie de mare densitate pentru a economisi spaţiul, în vreme ce la fel de importantă este eficienţa – ele trebuie să consume cantităţi mici de energie şi să genereze cantităţi mici de căldură. Aceste servere sunt virtualizate. Aşa ceva se obţine fie prin tehnologie de tip hypervisor sau printr-o nouă abordare, denumită containerizare. Vă puteţi imagina containerele ca pe nişte “găleţi” de stocare virtuală a datelor. Ele oferă un nivel ridicat de agilitate, de vreme ce utilizatorii pot transfera fluxuri de lucru cu uşurinţă între diverse containere, indiferent că acestea se găsesc în centrele de date proprii sau în centre de date externe, de tip cloud.

– O reţea care să permită transferul datelor şi aplicaţiilor (sau containerelor) peste resurse de cloud public şi privat şi care să poată fi accesată de orice dispozitiv, din orice locaţie. De asemenea, reţeaua ar trebui să dispună de control activat software, management QoS automat şi ar trebui să aibă o ţesătură mai degrabă de tip pânză decât o structură ierarhică mai rigidă.

– Capacitatea de stocare date trebuie să fie de tip hiperscală – cu alte cuvinte, de ordinul petabiţilor – şi ar trebui să dispună de o arhitectură de tip cluster pentru furnizarea de scalabilitate liniară a capacităţii şi performanţelor.  Ar trebui să utilizeze platforme open source, iar managementul datelor ar trebui separat de hardware prin folosirea de stocare date definită software.

– Este nevoie de o platformă de orchestrare pentru provizionarea şi gestionarea serverului, stocării de date şi a resurselor de reţea. De asemenea, la modul ideal ea ar trebui să controleze resursele cloud pentru activarea operaţiunilor de tip IT hibrid.

Înainte de a instala centre de date definite software, companiile trebuie să ia o serie de decizii privind  cel mai potrivit tip de implementare SDDC, iar asta depinde în ultimă instanţă de scenariile planificate privind utilizarea. Mai întâi ar putea să adopte o abordare funcţională, ideală pentru crearea unei infrastructuri de scop general. Asta implică implementarea de entităţi de reţea şi stocare date discrete, cu procesare definită prin software. Alternativ, pentru unele scenarii specifice, SDDC-ul poate fi implementat prin folosirea unei abordări hiperconvergente. Această metodă implică instalarea de blocuri constructive controlate prin software, fiecare dispunând de funcţii separat integrate de reţea, stocare date şi procesare date.

Optimizarea infrastructurilor IT robuste

Deşi tehnologiile se schimbă, nevoia de stocare date este constantă. Suntem siguri că aceste medii noi de lucru pot coexista alături de IT-ul robust existent multă vreme de acum încolo. În cele din urmă, arhitectura corectă depinde de nivelul cerut de scalabilitate şi de aplicaţiile care vor fi instalate. Dată fiind această longevitate, încurajăm firmele să îşi optimizeze infrastructurile moştenite.

Stocarea de date în particular dispune de un mare potenţial de optimizare. Multe organizaţii IT dispun de un volum semnificativ de hardware subutilizat, căci teama de gâtuiri de performanţă duce adesea la provizionare în exces. Iar astăzi aşa ceva reprezintă o oportunitate atractivă de consolidare. Recomandăm luarea în considerare a tehnologiilor moderne de stocare date cu arhitecturi care dispun de performanţe ridicate, în plus faţă de abilitatea de prioritizare automată a performanţelor stocării. De asemenea, serverele dispun de oportunităţi de optimizare – cele mai noi servere modulare fiind bine plasate din acest punct de vedere şi capabile să gestioneze lejer infrastructuri IT robuste şi rapide. În plus, sistemele scalabile (cele care pot fi extinse cu uşurinţă), mai ales cele care dispun de extensibilitate mare a memoriei principale, sunt perfecte pentru rularea de aplicaţii de analiză pentru afaceri, aşa cum este SAP HANA, care rulează în întregime în memoria principală a sistemului.

Tranziţia către cea de-a treia platformă şi centrele de date definite software este în plină desfăşurare. Scalabilitatea reprezintă principalul motor motivaţional pentru cele mai multe companii ca să înceapă această tranziţie. Însă fiecare companie trebuie să-şi găsească drumul propriu şi balanţa corectă între infrastructura IT robustă şi cea rapidă. Pe măsură ce îşi planifică itinerariul de parcurs, chiar dacă un centru de date SDDC nu este complet implementat imediat, companiile vor descoperi că există beneficii de cules din optimizarea serverelor, echipamentelor de stocare date şi a arhitecturilor de reţea.

de Frank Reichart, Director Storage Marketing la Fujitsu