IT in World — February 9, 2017 at 1:33 pm

Evoluția tehnologică a dispozitivelor prinde viteză dar suportul trebuie extins

by

CESLasVegasDispozitive inteligente, ceasuri inteligente, clădiri inteligente, orașe inteligente, mașini autonome sau alte dispozitive inteligente și interconectate sunt cele mai noi și inovative evoluții ale tehnologiei din ultimii ani. În cadrul CES 2017 au fost prezentate cele mai inovative tehnologii care vor fi lansate pe piața generală în următorii ani, acestea deja captând imaginația oamenilor.

Dispozitivele conectate prin internet nu sunt considerate calculatoare, ci dispozitive inteligente care deja devin parte a vieții de zi cu zi a utilizatorilor. Totuși, oamenii în general vor fi reticenți la conectarea dispozitivelor din casa precum frigidere, sisteme de încălzire sau monitorizare a copiilor, în special din cauza unor posibile atacuri DDoS, care pot provoca daune majore chiar și într-o simplă locuință. O problemă pusă a fost și garanția oferită pentru aceste echipamente, care ar trebui extinsă de la 2 la 5 ani, fiind o condiție pusă în contextul în care echipamentele sunt din ce în ce mai inteligente, necesitând actualizări software mai dese. Raportul cost-garanție și suport tehnic este unul pe care se pune accent din ce în ce mai mult.

Televizoarele inteligente au apărut doar de câțiva ani dar deja nu mai primesc actualizări de securitate și sisteme de operare, producătorii oferind suport tehnic și garanție doar 2-3 ani, lucru nu foarte bine gândit din punct de vedere al siguranței. Odată ce această perioadă trece, posibile găuri sau riscuri de securitate nu mai sunt remediate de producători, dar este clar că utilizatorii nu aruncă sau deconectează echipamentele după acest timp, mulți dorind să le utilizeze chiar și 10 ani. Astfel, siguranța întregului ecosistem IoT este periclitată de aceste posibile riscuri de securitate, producătorii fiind deja în fața unei posibile schimbări de viziune. Odată cu aceasta interconectare rapidă, riscurile acesteia trebuie luate în considerare atât de producători cât și de utilizatori.