Studii — February 23, 2017 at 9:39 am

Dezvoltarea unui business de IT&C în Romania

by

leadStudiul “Dezvoltarea unui business de IT&C în România”, realizat de compania NNC Services, s-a desfăşurat în cadrul companiilor mici, medii şi mari de IT&C din România şi analizează strategiile folosite de acestea în dezvoltarea afacerilor. 55.3% dintre respondenţi provin din companii cu 10-49 angajaţi, 21.3% din companii cu 50-249 angajaţi, 17% din companii cu mai puţin de 10 angajaţi şi 6.4% din companii cu peste 250 de angajaţi.

Potrivit studiului, o bună parte din companiile de IT&C din România consideră activitatea de lead generation o oportunitate foarte bună pentru dezvoltarea afacerilor. Principala metodă folosită de toate companiile IT&C, indiferent de dimensiune, pentru desfăşurarea activităţilor de lead generation este email marketing. Ulterior, fiecare companie, în funcţie de dimensiunea acesteia şi implicit de bugetul lor, aleg strategii diversificate, optând pentru un mix între email marketing şi SEO (peste 70% dintre companiile medii) sau email marketing şi participarea la târguri şi evenimente de profil (peste 65% dintre companiile cu peste 50 de angajaţi).

Elaborarea unei strategii bine definite, încă de la începutul activităţii, este un pas foarte important în atingerea obiectivului propus, lucru realizat de peste 40% din companiile de IT&C din România. În ceea ce priveşte resursele folosite pentru activitatea de lead generation, majoritatea companiilor alocă sub 80 de ore lunar. Cu toate că resursele de timp folosite sunt similare, rezultatele diferă în funcţie de dimensiunea companiilor. Astfel încât, companiile cu până la 50 de angajaţi reuşesc să genereze peste 11 leaduri pe lună, iar cele mari găsesc între 1 şi 3 leaduri/lunar.

Deşi activitatea de lead generation este folosită cu succes de majoritatea companiilor de IT&C din România, acestea întâmpină totuşi oarecare dificultăţi în implementarea diverselor metode de abordare. Email Marketing, Content Marketing, SEO, Social Media şi Paid Search se află pe lista provocărilor tuturor companiilor de IT&C care au participat la prezentul studiu, gradul de dificultate fiind diferit în funcţie de dimensiunea companiilor.