Bizpoint — February 27, 2017 at 1:02 pm

Degringolada unui monstru sacru

by

Cifrele financiare publicate recent de către gigantul Cisco arată că veniturile companiei au continuat să scadă pentru al cincilea trimestru consecutiv, deoarece creşterile înregistrate în zona de software nu au fost suficiente ca să compenseze scăderile masive din zona de switch-uri şi routere, cele mai puternice segmente generatoare de încasări pentru Cisco.

Cisco UCS S3260_1Firma a publicat cifrele globale legate de venituri pentru al doilea trimestru fiscal, încheiat la sfârşitul lui ianuarie, care au scăzut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 11,6 miliarde USD. Veniturile nete au scăzut cu 25%, la 2,4 miliarde USD, din pricina unei amenzi financiare de 500 milioane USD generate de rezultatele unui audit efectuat de Fiscul american. În acelaşi timp, veniturile Cisco din switch-uri şi routere au scăzut cu 5%, respectiv 10%. Nici măcar divizia de afaceri legată de centrele de date, care include serverele Unified Computing System, nu a fost scutită de veşti proaste, veniturile acestia înregistrând scăderi anuale de 4%.

Analiştii pun astfel de scăderi pe seama imensei provocări induse de trecerea de la generarea de venituri din echipamente hardware la generarea de venituri din soluţii software şi servicii. O asemenea mutare s-a impus de ani de zile în strategia gigantului american, după ce companiile client au început tot mai des să aleagă alternative software de soluţii de networking în dauna echipamentelor proprietare care au stat la baza afacerilor Cisco. În plus, multe soluţii software de networking au provenit de la start-up-uri şi proiecte open source susţinute de mari instituţii financiare şi mari companii internet precum Facebook.

Cifrele arată o creştere a zonei de software Cisco, dar nu într-un ritm suficient de alert încât să compenseze scăderile de venituri din hardware. Vânzările de servicii bazate pe cloud şi software au crescut cu 19% în ultimul trimestru şi au constituit 10% din totalul veniturilor – o creştere semnificativă faţă de nivelul de 6-7% din 2015. Cei mai mulţi bani au venit din abonamente şi licenţe pentru produse de securitate, colaborare şi wireless. Cu toate astea, analiştii nu se aşteaptă ca zona de software a afacerii Cisco să ajungă să compenseze scăderea veniturilor globale mai devreme de un an de zile. Iar asemenea aşteptări deschid larg poarta speculaţiilor legate de viitoare achiziţii pe care gigantul tehnologic le va face în viitorul imediat pentru a accelera procesul de revenire pe plus financiar.