Cloud Computing / Edge — March 3, 2017 at 12:33 pm

Serviciile cloud sunt tot mai râvnite

by

Chalk drawing - Cloud computing concept

Era în care documentele fizice erau la putere se apropie de sfârșit. Digitalizarea afacerilor nu mai este un moft, este o cerință de care depinde succesul unei afaceri. Companiile au început să accepte acest adevăr, fapt ușor de observat din numărul tot mai ridicat de contracte de servicii cloud încheiate la nivel mondial.

Un studiu realizat de Gartner în rândul CEO a evidențiat această tendință, jumătate din respondenți fiind de părere că în următorii cinci ani afacerile lor vor fi transformate substanțial sau chiar radical de digital. Poate mai relevantă este atitudinea optimistă pe care o adoptă: 84% dintre aceștia consideră că digitalizarea este un lucru pozitiv, care le va aduce o creștere a ratei de profit.

O altă analiză, efectuată de echipa PAC (Pierre Audoin Consultants), a reliefat amploarea pe care au luat-o serviciile cloud. Furnizarea de astfel de servicii are un impact major în ceea ce privește investițiile din domeniul software și IT.

De asemenea, a crescut și valoarea contractelor încheiate, nu doar numărul lor. Workday, unul din marii jucători de pe piața de HR, a încheiat contracte estimate la peste 100 milioane $ cu Walmart și Amazon, iar proprietarul Snapchat plănuiește să investească 2 miliarde $ pentru a colabora cu Google. Până și Armata SUA a semnat un contract pe 5 ani, în valoare de 62 milioane $, cu IBM, pentru a-și construi un cloud privat, care să găzduiască o parte din aplicațiile esențiale ale instituției.

Astfel de contracte nu ar fi posibile însă dacă nu ar exista infrastructura, furnizorii și consultanții în servicii cloud necesari. Degeaba ar dori o companie să investească în această zonă dacă nu ar exista cine să îi ofere soluțiile dorite. Din fericire, numărul de companii care își extind aria de activitate înspre oferirea de servicii cloud este în creștere.

Conform raportului anual al Gartner, în 2016 liderii din domeniu erau Amazon Web Services și Microsoft, în timp ce Google era perceput ca un vizionar. Alte companii au ales să se nișeze pe anumite sectoare, în această categorie intrând IBM (SoftLayer), Alibaba, Rackspace, Oracle și AT&T.

Când vine vorba de tehnologii cloud, Amazon Web Services (AWS) acaparează piața de digitalizare cu viteză.

Fiind foarte concentrată pe inovație, compania oferă soluții cloud pentru cele mai sofisticate instrumente de analiză a seturilor mari de date și cel puțin 10 modalități diferite de a stoca date. Mai mult, Amazon a crescut progresiv numărul de servicii disponibile, iar gama de resurse pe care o închiriază devine tot mai complexă.

La nivel de EMEA, principalii furnizori de servicii de consultanță cloud erau, în 2015, IBM, Accenture, Capgemini, Atos și Hewlett Packard Enterprise. Statistica realizată de PAC, arată și nivelul ascendent pe care serviciile de consultanță cloud îl traversează. Toate companiile din top 10 au înregistrat creșteri semnificative ale cifrelor de afaceri, cuprinse între 18% și 50%.

În condițiile în care, conform studiului Rightscale State of the Cloud Survey 2017, 95% dintre respondenți utilizează o formă sau alta de cloud, nici nu e de mirare această creștere. Majoritatea, 85%, au o strategie de tip multi-cloud. De asemenea, companiile își desfășoară în prezent 79% din fluxurile de lucru în cloud.

În ceea ce privește trendurile, adoptarea de servicii cloud private a înregistrat o ușoară scădere, de la 77% la 72%, iar cea de soluții cloud hibride a scăzut de la 71% la 67%. Din punct de vedere al provocărilor, lipsa resurselor, a expertizei, securitatea și cheltuielile de mentenanță sunt principalele motive de îngrijorare. Demn de menționat este că firmele sunt mai optimiste cu privire la aceste aspecte decât erau anul trecut.

Chiar dacă e evident că serviciile cloud sunt la mare căutare, “cloud”-ul a avut nevoie de câțiva ani pentru a trece printr-un proces de maturizare. În acest timp furnizorii și-au definit ofertele, iar piața s-a așezat în matcă, după care a urmat adopția acestor servicii de către companii, aceasta fiind în mod evident pe un trend crescător care este preconizat să continue în anii următori.

Nici în prezent nu s-a ajuns la maturitatea completă, fiecare dintre principalii jucători având anumite puncte forte și anumite puncte slabe. Companiile trebuie să analizeze atent ofertele, pentru a le alege pe cele care li se potrivesc. În funcție de nevoile fiecăruia, ceea ce pentru o firmă ar putea fi un minus, pentru alta ar fi un plus.

Spre exemplu, unele companii preferă să colaboreze cu furnizori internaționali, în timp ce altele îi preferă pe cei locali, cu care pot dezvolta o relație de afaceri mai personală.

Beck et al. Services este un furnizor IT internațional de servicii de consultanță pentru tehnologii specifice noii ere digitale. Pe lângă toate acestea, compania a dezvoltat modelele proprii de furnizare de servicii profesionale, fiind un adevărat “Accelarator în procesul transformarii digitale” pentru clienții strategici ai companiei.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre serviciile cloud pe care le furnizăm și care sunt avantajele digitalizării, vă invităm să accesați linkul următor:  https://www.bea-services.ro/servicii/cloud.