Esential — March 6, 2017 at 8:07 am

Prăpastie în adâncire

by

securedownload (2)Conform celor mai recente studii legate de resursele umane în IT, prăpastia generată de lipsa talentelor în domeniul securităţii cibernetice pare a se adânci la nivel global. Cele mai noi cifre publicate sugerează faptul că 1,8 milioane posturi legate de securitatea informatică vor rămâne neocupate la nivel mondial până în anul 2022.

Cifra estimată de 1,8 milioane este cu 20% mai mare decât previziunile anterioare pe cinci ani publicate în anul 2015. Un procent mediu de peste două treimi din respondenţii la studii în 2016 au declarat că firmele la care lucrează, indiferent că activează în sectorul privat sau public, nu dispun de suficient personal specializat în securitate informatică ca să le satisfacă nevoile de protecţie.

O astfel de lipsă de personal calificat în protecţie informatică nu poate decât să contribuie la intensificarea fenomenelor de pătrunderi ilegale în reţele IT şi, pe cale de consecinţă, la creşterea incidentelor legate de furturi de date sau daune de altă natură. La ora actuală, timpul mediu de revenire după o pătrundere ilegală este de circa opt zile, ceea ce, conform noului regulament european GDPR de protecţie a datelor, care urmează să intre curând în vigoare, este cu totul inacceptabil şi poate duce la aplicarea de sancţiuni.

Cea mai folosită soluţie clasică de acoperire a decalajelor în termeni de personal specializat, aceea de recrutare personal tânăr şi instruire la locul de muncă, nu pare, însă, a mai funcţiona şi acum, în cazul generaţiei milenialilor. Cifrele la nivel mondial arată că doar aproximativ 15 la sută din personalul dedicat protecţiei informatice are sub 35 de ani. Motivul principal ţine de ezitarea companiilor de a angaja personal tânăr în astfel de poziţii extrem de sensibile, date fiind caracteristicile generaţiei milenialilor privitoare la modul în care membrii acestei generaţii privesc munca şi raportarea la medii de lucru organizate ierarhic.