IoT powered by ALLIED TELESIS — March 20, 2017 at 7:33 am

Arhitecturi IoT pentru securitate in cloud

by

securitate-in-cloudDiscuția despre IoT și cloud devine tot mai activă în tot domeniul IT, dar și în viața zilnică a tuturor, iar această etapă este doar prima dintr-un viitor ce va duce IoT în toate domeniile și activitățile oamenilor.

Prezentăm câteva schimbări și tendințe aduse de IoT, de luat în considerare de către companii și nu numai. Dacă până la apariția IoT și cloud, accentul industriei era pus pe hardware, acest lucru se va schimba total odată cu apariția soluțiilor cloud, care vor pune accent pe soluțiile software oferite de companii. Aceste soluții evident că vor fi adaptate cu un hardware adecvat, dar principalele operațiuni și acțiuni se vor concentra pe software. Un lucru bun și pentru departamentele IT, care se vor putea ocupa de servicii, aplicații și programe, fără a mai duce prea mult grija administrării unor mari centre de date.

Companiile care utilizează codificare în linie tradițională vor începe de asemenea utilizarea și implementarea soluțiilor IoT, dar cu un mers greoi, în special datorită faptului că nu au expertiza și calificarea necesară pentru a proiecta și construi asemenea soluții. Deși aceste companii sunt în top în domeniile lor, acestea lucrează într-un mod învechit, care chiar dacă cu greu, trebuie schimbat, fiind nevoie de adaptare la tehnologiile actuale, vechile industrii nu vor rezista și nu vor mai reveni la ceea ce au fost. Oportunitatea IoT este enormă, cu zeci de miliarde de dispozitive conectate sau în curs de conectare în anii ce urmează, IoT este cu siguranță valul care nu trebuie ratat de nimeni, fiind o mină de aur, în care toată lumea trebuie să fie implicată.

O altă abordare ține de oferirea de servicii direct prin IoT, IoT-ca- un-Serviciu. Multe companii care oferă servicii IoT și cloud oferă deja acest tip de servicii, ofertă ce nu ar trebui ignorată de acest tip de companii.

Aceste zeci de miliarde de dispozitive conectate sau în curs de conectarea lansează o altă provocare, atât pentru dezvoltatori cât și pentru hackeri. Astfel, provocarea securizării acestor dispozitive cât și a întregului ecosistem, este una enormă, de care depinde întreg succesul IoT. Mai mult, foarte multe dispozitive sunt lansate pe piață în graba generală a producătorilor, care ulterior se gândesc și la securizarea acestora, când deja este prea târziu.

Cantitatea mare de date stocate în cloud impune de asemenea o securizare amplă a IoT, mai ales ca există riscul ca efectiv datele stocate să conțină și fișiere infectate, la fel și fișiere de criptare pentru ransomware. Este de luat în calcul inclusiv gândul că sistemele IoT din casă sunt atacate cu ransomware, obligând proprietarul să plătească o răscumpărare pentru a intra în propria sa casa, de exemplu. Un alt exemplu de ransomware periculos a demonstrat cum atacatorii pot cere răscumpărare pentru a nu bloca un termostat de locuință la o temperatură foarte ridicată, care ar fi dus la un incendiu.

Securitatea IoT trebuie realizată eficient și mai ales inteligent, cu implementarea unor soluții solide de securitate a rețelelor, firewalluri și protecție contra malware.