Securitate — March 21, 2017 at 2:41 pm

Ne pregătim pentru ameninţările zilei de mâine

by

Protect-Your-Business-from-Data-BreachAsseco SEE, unul din cei mai importanţi integratori de soluţii IT de pe piaţa românească, a anunţat actualizarea portofoliului propriu de soluţii de securitate, ca modalitate de a ajuta proprii clienţi să facă mai bine faţă creşterii ameninţărilor de natură informatică.

Conform companiei, care citează, printre altele, studii efectuate pe piaţă, anul 2017 şi anii care urmează vor fi marcaţi de intensificarea ameninţărilor informatice la adresa companiilor şi a utilizatorilor individuali de IT. Cele mai importante astfel de ameninţări includ malware, ransomware şi botnets, atacurile la adresa datelor confidenţiale, spionajul cibernetic, mobilitatea şi cloud computing, Internet of Things, ameninţările interne şi ameninţările din partea terţilor aflaţi în legătură cu companiile.

BogdanVigaru“În mod clar nevoile afacerilor legate de securitate se vor intensifica,” spune Bogdan Vigaru, Security Business Development Manager în cadrul Asseco SEE (foto). “Există câteva nevoi clare de acoperit. Printre ele se numără blocarea şi prevenirea atacurilor cibernetice, monitorizarea proactivă a reţelelor de date, protejarea informaţiilor, a datelor şi resurselor interne, modificarea infrastructurilor existente în sensul consolidării lor împotriva atacurilor, protejarea dispozitivelor mobile şi, nu în ultimul rând, implementarea unei strategii de securitate orientate către viitor. Dacă toate acestea vor fi adresate din timp, vor asigura un parcurs mai ușor în vederea pregătirii conformității pentru organizațiile vizate de General Data Protection Regulation (GDPR) a Uniunii Europene, care va fi implementată în 2018.”

Principalele verticale industriale vizate de soluţiile de securitate furnizate de Asseco SEE sunt, în principiu, cele vizate de integratorul de soluţii de ani de zile. Printre ele se numără domeniul industrial, domeniul financiar-bancar, domeniul oil & gas, utilităţile, transporturile, domeniul healthcare, serviciile şi domeniul turistic. “În cele mai multe astfel de domenii se lucrează cu cele mai noi, performante și recunoscute soluţii tehnologice,” adaugă Vigaru. “Tocmai de aceea, firmele din astfel de verticale ar trebui să fie primele conştiente de dimensiunile pericolelor şi să implementeze cât mai urgent strategii solide de protecţie.”

Pentru a face cât mai bine faţă cererilor potenţiale de securitate venite din partea clienţilor, Asseco SEE şi-a dezvoltat competenţe speciale în multe zone importante din cadrul spectrului larg numit securitate informatică. Astfel, compania a dezvoltat competenţe în relaţia cu Citrix, unul din cei mai importanţi vendori pe soluţii de securitate, în zona de reţelistică şi echilibrare a fluxurilor de lucru în reţea (zonă unde Citrix vine cu o suită de soluţii grupate sub denumirea NetScaler), precum şi în zona de gestiune a dispozitivelor mobile (Mobile Device Management – zonă unde Citrix vine cu o platformă de management denumită XenMobile, lider în acest sector de piață).

Un alt important vendor partener al Asseco SEE este McAfee, unul din cele mai cunoscute nume din zona soluţiilor de securitate, de la care integratorul de soluţii şi sisteme a preluat partea de produse şi soluţii legate de protecţia şi criptarea datelor, zonă unde Asseco SEE a obţinut competenţe şi certificări din partea producătorului de soluţii.

O altă zonă extrem de importantă legată de oferta de securitate adresată clienţilor este cea de protejare a accesului în reţelele de date. Aici, Asseco SEE a dezvoltat competenţe şi a obţinut certificări în relaţie cu un alt nume important din zona securităţii, Fortinet. Competenţele dezvoltate se regăsesc în partea de firewall de întreprindere, ca principală poartă de acces într-o reţea de companie, şi în cea de acces securizat de tip wireless, o zonă extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă lucrul cu dispozitive mobile din exterior în reţeaua internă a unei companii. În ambele zone de lucru, Fortinet a dezvoltat soluţii pe care firme precum Gartner le plasează între cele mai performante dintre cele existente pe piaţă.

Nu în ultimul rând, un alt vendor partener tradiţional al Asseco SEE, anume IBM, este cel care oferă integratorului regional soluţiile legate de analiza inteligentă a datelor legate de securitate (analytics) şi de tablourile de bord privind situaţiile concrete legate de securitate (security intelligence). Odată cu introducerea cognitive computing în zona de securitate de către IBM, eveniment de dată foarte recentă, este de aşteptat ca soluţiile oferite de Asseco SEE în această parte legată de folosirea inteligenţei artificiale în protecţia informatică să crească în relevanţă.

“Vendorii menţionaţi mai sus se numără printre cei mai importanţi pentru noi, însă nu sunt singurii,” adaugă Bogdan Vigaru. “I-am menţionat în mod special deoarece soluţiile oferite de ei acoperă, practic, cel mai larg spectru de nevoi actuale ale unei companii. În plus, sunt parteneri tradiţionali ai Asseco SEE, faţă de care noi am dezvoltat cele mai ridicate competenţe şi avem cele mai înalte certificări posibile.”

Plaja de vendori parteneri mai include, la ora actuală, nume precum CheckPoint, Avanti, PaloAlto Networks, ForcePoint, Symantec, Juniper Networks, Microsoft, Cisco sau TrendMicro. La toate aceste nume se adaugă şi soluţiile de securitate proprii, dezvoltate intern de către Asseco, care extind securitatea resurselor de autentificare și autorizare prin factori multipli, cât și protecția împotriva fraudelor.