Esential — March 27, 2017 at 8:33 am

O alianţă pentru directorii IT

by

linux foundationMicrosoft a anunţat nu cu multă vreme în urmă efectuarea a încă unui pas către deplina cooperare cu comunitatea Linux prin intrarea în The Linux Foundation. Surprinzător sau nu, o asemenea mutare reprezintă o evoluţie binevenită pentru directorii IT din companii, deoarece mulţi dintre ei văd viitorul IT în procesarea de date trans-platformă.

Conform multor analişti de pe piaţă, mutările efectuate de Microsoft în ultimii doi ani reflectă faptul că gigantul software american a înţeles cum va arăta noua economie a lumii. Această nouă economie este puternic alimentată de interfeţe programabile automate (API-uri) şi caracterizată de neutralitatea faţă de platformele tehnologice folosite, astfel încât directorii IT din companii să poată selecta din numeroasele instrumente IT existente pe piaţă la ora actuală pe cele mai potrivite pentru fluxurile de lucru proprii. Ca atare, vremea în care utilizatorii de tip corporate de bazau pe un singur vendor sau pe un singur sistem de operare pentru obţinerea de servicii digitale optime a apus demult.

Apropierea Microsoft de mediul open source reprezintă o despărţire dramatică faţă de anii precedenţi, când fostul CEO al companiei, Steve Ballmer, asemuia Linux cu un cancer. Actualmente, însă, situaţia existentă a determinat diverşi oficiali, cum ar fi Jim Zemlin, director executiv The Linux Foundation, să declare că Microsoft este deja un contribuitor major la dezvoltarea kernel-ului Linux şi, de asemenea, contribuie la mai multe proiecte ale fundaţiei, cum ar fi Node.js Foundation, OpenDaylight, Open Container Initiative, R Consortium, Open API Initiative şi TODO Group.

Iar colaborarea dintre Microsoft şi Linux este aşteptată să se extindă şi mai mult. Fundaţia prevede chiar faptul că Microsoft se va implica cu timpul în tot mai multe proiecte Linux Foundation. O astfel de implicare ar putea accelera dezvoltările de proiecte open source, mărind beneficiile pentru directorii IT din întreaga lume.

Una din zonele unde această colaborare are efecte directe de mare impact este cloud computing. Conform unei declaraţii anterioare Microsoft, la ora actuală, aproape una din trei maşini virtuale din cloud-ul Microsoft Azure rulează pe Linux. O astfel de abilitate, de a rula fluxuri de lucru non-Microsoft în infrastructura cloud Microsoft, face ca oferta să fie şi mai atrăgătoare.