IT in World — March 27, 2017 at 2:15 pm

Un trib din Guyana își apără teritoriul utilizând tehnologia

by

Tribul Wai-Wai din Guyana a intrat în era digitală, utilizând chat-ul și localizarea geografică pentru a-și monitoriza și proteja teritoriul. Obișnuiți doar cu sunetele și obiceiurile pădurilor tropicale, Amerindienii au dorit să evolueze odată cu lumea pentru a nu pierde bogăția naturală pe care o dețin. Astfel, membrii Wai-Wai au învățat să utilizeze cele mai noi aplicații, telefoanele inteligente și GPS-ul pentru a obține date importante despre mediu și emisiile de carbon. Aceștia au fost susținuți timp de doi ani de zile printr-un proiect pilot sprijinit de World Wildlife Fund (WWF).

tribTelefoanele inteligente nu mai sunt un secret pentru cei din depărtatul district sudic al regiunii Kanashen, chiar dacă accesul în zonă se realizează după o călătorie de aproximativ 6 zile cu tractorul și barca de la cel mai apropiat oraș. Utilizarea acestor tehnologii pentru orientarea în pădure și monitorizarea ecologică a regiunii reprezintă o depărtare de la vechile tradiții, dar locuitorii sunt fericiți cu acestea, cazurile de rătăcire în pădure fiind rare, în timp ce tinerii sunt educați cu exemple clare pentru a proteja bogățiile naturii.

Regiunea Kanashen este monitorizată și deținută de Wai-Wai încă din 2004, având o suprafață de 3,850 km pătrați, compusă în mare parte din zone protejate. Zona este una protejată datorită existenței unor vechi suprafețe terestre, a unor specii rare de arbori tropicali, a unor izvoare de apă proaspătă dar și a unei biodiversități bogate. Regiunea cu păduri bogate are un rol vital în reducerea încălzirii globale, absorbind cantități importante de dioxid de carbon. Proiectul de introducere a tehnologiilor inovative face parte din protejarea acestor zone, fiind implementat parte a unei colaborări cu Norvegia pentru reducerea tăierilor de pădure. Membri Wai-Wai incluși în procesul de tehnologizare au trecut printr-o pregătire de 10 săptămâni, aceștia având rol de supraveghetori de mediu.

Mai mult, cu ajutorul tehnologiei este monitorizată vecinătatea regiunii dar este realizată și lista stocurilor existente de pește și hrană. Comunitatea își poate organiza mai bine consumul și mai ales stocurile, pentru a reduce efectele nocive asupra mediului datorate vânătorii și pescuitului în exces. Tot cu ajutorul tehnologiei, sunt măsurate cotele de carbon din anumite zone, pentru a putea colecta probe de mediu care sunt trimise în laboratoare pentru analiză. Sunt aproximativ 116 comunități în Guyana, acestea având dreptul de a decide asupra utilizării tehnologiei dar și a ceea ce doresc să măsoare și să monitorizeze. În prezent regiunea este 85% pădure, tăierile ilegale fiind rare datorită valorii reduse a lemnului din speciile existente. Tehnologia joacă un rol decisiv în păstrarea acestor păduri, economia regiunii fiind bazată exclusiv pe banii primiți din alte țări pentru păstrarea pădurilor care reduc emisiile de gaze periculoase. Un hectar de pădure conservat aici este de trei ori mai valoros decât orice pădure din lume. În acest sens președintele regiunii, David Granger, e bazează exclusiv pe o economie verde a zonei și pe noile tehnologii care ajută la monitorizarea eventualelor riscuri.