Networking — March 30, 2017 at 1:18 pm

Supravegherea perimetrala cu informatii audio

by

Q1615In acceptiunea globala, supravegherea perimetrala presupune doar folosirea si analiza unui flux video generat de camerele de supraveghere. Insa, un rol semnificativ in detectarea unui pericol il poate avea si sunetul. Multe incidente sunt precedate sau initiate de generarea a diferite sunete. Prin integrarea unei functionalitati de detectare, analiza si interpretare a sunetelor in sistemele de securitate se obtine o mai buna constientizare a situatiilor. Multe dintre camerele Axis integreaza sau suporta atasarea unui microfon extern sensibil ce permite inregistrarea de sunete ce pot fi analizate in mod automat de catre software-urile de analiza.

Comunicare audio bidirectionala

Una dintre camerele Axis cu microfon ce permite o monitorizare audio-video optima este AXIS Q1615-E Mk II. Disponibila deja pe piata locala, camera permite realizarea unei comunicarii bidirectionale, oferind posibilitatea integratorilor de a o folosi chiar si in aplicatii de control acces. Atunci cand un astfel de model este instalat de exemplu la intrarea intr-o incinta, utilizatorii pot a comunica direct cu agentii de securitate responsabili cu controlul accesului.

La nivel tehnologic, modelul AXIS Q1615-E Mk II a reprezentat o premiera mondiala in momentul lansarii, fiind prima camera de supraveghere ce integra lentile tip i-CS. Noua tehnologie optica i-CS se bazeaza pe un protocol deschis ce permite lentilelor sa transmita informatiile optice direct catre camerele Axis. Mai mult, persoana ce instaleaza un astfel de echipament poate sa ajusteze de la distanta lungimea focala si focusul camerei.

Exemplu de analiza software

Advanced Audio Analystics este o solutie dezvoltata de Sound Intelligence ce este integrata de camerele Axis cu microfon prin intermediul platformei AXIS Camera Application Platform (ACAP). Aceasta implementare nu necesita un server central si presupune activarea transmisie de flux video doar atunci cand este detectat un sablon predefinit de zgomot de fundal. Aceasta functionalitate are atat rolul de a creste nivelul de securitate al unei locatii cat si de a reduce necesarul de latime de banda.

Montare si reglementare

Camerele de supraveghere sunt in mod clasic montate in apropierea colturilor peretilor. Un asfel de plasament nu este unul ideal pentru inregistrarile audio. Suprafetele dure ale tavanului si ale peretilor genereaza reverberatii si distorsiuni ce pot afecta calitatea audio a inregistrarilor. Montarea unei camere cu microfon trebuie realizata pe cat posibil pe suprafete plane. Daca reglementarile in vigoare nu permit realizarea unei supravegheri audio/video, microfonul incorporat al oricarei camere Axis poate fi dezactivat. Implicit, camerele de supraveghere Axis vin cu interfata audio dezactivata.