Analiza — March 31, 2017 at 10:03 am

Un nou element disruptiv pe scenă: platformele de securitate

by

cisco securityConform unor reputaţi analişti de piaţă, aşa cum este cazul lui Mark McLaughlin, preşedinte şi CEO Palo Alto Networks, platformele de securitate cu interfeţe de programare aplicaţii (API) deschise au capacitatea de a da peste cap actualul model de securitate informatică.

Ce înseamnă aceste platforme de securitate despre care mulţi vorbesc de ceva vreme? Practic, este vorba de un nou model de lucru în domeniul securităţii, care va genera mai multă inovaţie şi valoare, şi care va încuraja diseminarea de informaţii relevante privind ameninţările de o manieră automatizată. De asemenea, astfel de platforme vor face ca instrumentele de protecţie să intervină mai rapid, cu mai puţină intervenţie umană, vor fi mai uşor de instalat şi vor dispune de mult mai multă flexibilitate în termeni de opţiuni de utilizare şi consum.

Ca o astfel de platformă să funcţioneze optim, ea va trebui să includă senzori de citire date, să dispună de abilitatea de a pune în aplicare decizii pe baza acestor date, să fie mai axată pe utilizatori în loc de locaţii de supravegheat şi să fie capabilă să reţină şi să proceseze volume imense de date. De asemenea, va trebui să includă instrumente precum machine learning şi analytics, dar şi să fie deschisă din perspectivă API.

De ce vor fi importante astfel de platforme? Motivul simplu este acela că ele vor permite inovaţii multiple în domeniul securităţii informatice prin faptul că dezvoltatorii vor putea scrie soft pentru astfel de platforme fără să mai aibă de a face cu problemele legate de colectarea, stocarea, integrarea şi analizarea datelor. Iar asta va însemna că utilizatorii vor fi capabili să pornească sau să oprească sute de capabilităţi provenite de la sute de furnizori diferiţi după şi când vor dori şi doar dacă vor descoperi valoare în utilizarea acestor capabilităţi prin folosirea modelelor de consum de tip Software-as-a-Service (SaaS).

 

Restul articolului il puteti citi in revista Club IT&C.