Esential — April 14, 2017 at 5:35 pm

Agricultura şi fenomenul IoT

by

Rapoarte recente emise de diverse firme de cercetare a pieţei, precum Beecham Research, arată că fenomenul Internet of Things (IoT) ar putea deveni cheia viitorului industriei agroalimentare, prin creşterea producţiei de hrană cu 70% la nivel mondial, ceea ce va avea ca efect capacitatea globală de hrănire a celor 9,6 miliarde de fiinţe umane cât arată prognozele demografice că vor exista pe planeta Pământ în 2050.

Agricultura inteligentă va permite fermierilor să îmbunătăţească productivitatea şi să reducă pierderile, mai ales în condiţiile schimbărilor climatice şi al impactului negativ asupra mediului al practicilor agricole intensive. Ce înseamnă o astfel de agricultură inteligentă? În termeni de culturi agricole, înseamnă în mod esenţial pregătirea solului, plantarea şi recoltarea la cele mai bune momente. În termeni de ferme de animale, înseamnă monitorizarea stării animalelor pentru a se permite cel mai bun tip de intervenţia la momentul oportun.

Pe termen lung, o astfel de agricultură inteligentă va permite fermierilor şi nu numai să înţeleagă mai bine, prin intermediul culegerii de date de la senzori inteligenţi, condiţiile climatice care generează variaţii enorme din punct de vedere al producţiilor agricole. Includerea de inteligenţă software în design-ul şi modul de operare al senzorilor va permite ca datele oferite de aceştia să fie combinate cu alte date furnizate de alte sisteme şi cu cunoştinţele profesionale ale fermierilor pentru atingerea unui optim de cunoaştere.

Studiile arată că, în ciuda faptului că folosirea IoT în domeniul agricol este încă la începuturi, ideea de ,,fermă conectată” începe să fie conştientizată de tot mai multă lume, care ia tot mai des în considerare introducerea de date istorice, aşa cum sunt cele legate de climă, mediu economic sau produse în procesele agricole. Situaţia curentă arată că piaţa americană este cea care este interesată cel mai mult de fermele inteligente de mari dimensiuni, în vreme ce Europa este mai degrabă interesată de fermele agricole de mici dimensiuni, creşterea inteligentă a animalelor şi piscicultura inteligentă.

Ferma conectata
Ferma conectata

Ca ţară cu mare potenţial agricol la nivel global, România ar putea să devină una din pieţele de top pentru fructificarea tehnologiei IoT în scopuri de creştere şi eficientizare a producţiei agricole, mai ales că în acest spaţiu există una din combinaţiile cele mai bune între diversele forme de agricultură. În plus, preţurile tehnologiei sunt în continuă scădere. Vor şti oare fermierii români să profite de pe urma unei asemenea oportunităţi?